Groei servermarkt houdt aan

Lichtere machines blijven groei aandrijven

De wereldwijde servermarkt is in de derde periode dit jaar met 5,5 procent gegroeid, waarmee het zesde opeenvolgende groeikwartaal een feit is. De wereldwijde omzet is uitgekomen op 11,5 miljard dollar, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

De groei van de zogeheten volumeservers drijft een groot deel van de gehele marktgroei aan. IDC meet 18,2 procent groei voor servers onder de vijfentwintigduizend dollar. Toch is er ook groei aan de bovenkant van de markt: de omzet uit computers van meer dan een half miljoen dollar is met 1,9 procent gegroeid, aldus het onderzoeksbureau.
Het segment van middelzware servers blijft dalen en wel met 10,2 procent. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het midrange-segment daalt. De grootste oorzaak hiervoor is de nog altijd toenemende overheveling van toepassingen op midrange servers naar standaardservers.

Serverbladen in trek

Het segment van serverbladen (blades) groeit hard en overtreft eerder door IDC gedane voorspellingen. De omzet steeg met 22,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en kwam uit op 287 miljoen dollar. Dat is echter slechts 2,5 procent van de totale servermarkt. Het aantal geleverde machines is met 44 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.
De grootste leverancier voor dit segment is HP, die met 92,6 procent groei in de leveringen aanmerkelijk sneller groeide dan de markt. HP heeft 27 procent meer Linux-serverbladen geleverd en 19 procent meer Windows-bladen.

Top vijf

Voor de algehele servermarkt is IBM nog steeds de grootste met een serveromzet die met 6,3 procent is gegroeid naar 3,7 miljard dollar. Het heeft daarmee 31,7 procent marktaandeel. HP is tweede met 2,9 procent groei naar 3,1 miljard dollar omzet en 26,8 procent van de markt. Sun Microsystems is derde met slechts 0,1 procent groei naar 1,2 miljard omzet en 10,2 procent marktaandeel.
Dell is vierde en rukt op met 14,1 procent groei naar 1,14 miljard omzet en 10,1 procent marktaandeel. De pc-producent zegt zijn groei grotendeels te danken aan het relatieve verlies van Sun.
Volgens onderzoeksbureau Gartner is Sun al gepaseerd door Dell. Gartner komt namelijk met iets andere cijfers, voor zowel de totale omzet (11,8 miljard dollar) als de diverse leveranciers. Naast de positiewisseling van Sun en Dell, meet het concurrerende onderzoeksbureau ook een forsere groei voor HP, die daarmee zou inlopen op de nummer één, IBM.
Volgens IDC is de nummer vijf voor de totale servermarkt Fujitsu, inclusief de joint venture Fujitsu-Siemens. Die combinatie boekte 4,4 procent groei naar 714 miljoen dollar omzet. Dat is goed voor een marktaandeel van 6,1 procent.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.