HP stuurt Alpha met pensioen

Hewlett-Packard schrapt de 64-bit Alpha-processor eerder dan gepland. De ontwikkeling van deze Risc-chip stopt na de nieuwe EV7-generatie en de EV79-opwaardering daarvan.

De EV7 komt in januari. Een jaar later volgt de EV79. Volgens de voorlaatste plannen zou de EV7 eind dit jaar verschijnen. Eind 2001 sprak Compaq nog van de toekomstige EV9 als laatste Alpha-generatie.

Voortbestaan

Compaq verkreeg de Alpha met de overname van Digital (DEC) in 1998. De Amerikaanse overheid stelde toen strikte voorwaarden om het voortbestaan van die belangrijke processorarchitectuur, en daarmee concurrentie te verzekeren. Deze voorwaarden hadden echter een einddatum. Deze is inmiddels verlopen.
Compaq wilde zijn Alpha al vóór de overname door HP pensioneren. Het was van plan de processor tegen 2005 te vervangen door de dan verkrijgbare generatie van Intels Itanium-processor (IA-64). In juli vorig jaar is veel van de Alpha-technologie overgedragen aan Intel, die dit verwerkt in toekomstige Itaniums.
HP kondigde in 1997 al aan op termijn over te stappen op IA-64. Die chiparchitectuur is namelijk gebaseerd op het door HP en Intel gezamenlijk ontwikkelde Epic (Explicitly Parallel Instruction set Computing).

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.