PC's en kassa's kunnen eindelijk vlot samenwerken

Standaard van Microsoft concurreert met Sun

Het ziet ernaar uit dat de Europese detailhandel als integratie-standaard voor het winkelkanaal de nieuwe Activestore-programmatuur van Microsoft wil aanvaarden. Binnen afzienbare tijd kunnen PC's en kassa's eindelijk vlot samenwerken. De belangrijkste opponent is Sun met Javapos, een oplossing die in de Verenigde Staten veel steun krijgt.

Microsoft presenteerde vorige week samen met ICL de gebruiksklare versie van deze middleware in Nederland. Ondermeer Albert Heijn, Vendex (Edah), Certec en Riva (beide retail automatisering) zijn bij de ontwikkeling van Activestore nauw betrokken. De gelijktijdige conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van applicaties telde niet minder dan vierhonderd deelnemers van onder andere grote Europese ketens als Sainsbury, Woolworth, het Franse Fnac en het Duitse Metro, de nieuwe eigenaar van de Makro.

Winkelapparatuur

Activestore maakt vooral aansluiting van elektronische winkelapparatuur op PC's mogelijk. De programmatuur biedt een open en schaalbaar raamwerk gebaseerd op Windows DNA-architectuur. Daarnaast heeft Microsoft de ole for point-of-sale-specificatie (Opos) ontwikkeld voor winkelapparatuur. Deze is gebaseerd op Microsofts eigen component object model (com), Active X en ole-technologie. Volgens Microsoft hebben 160 bedrijven - IT-dienstverleners en ontwikkelaars - zich al aan Opos geconformeerd.

Javapos

Sun heeft een concurrerende standaard ontwikkeld: Javapos. Deze is begin van dit jaar geaccepteerd door de overkoepelende Amerikaanse National Retail Federation; IBM, NCR en Siemens Nixdorf werken hier ook aan mee. Volgens Forrester Research maakt Javapos een goede kans de leidende standaard te worden.
Reden voor de ontwikkeling van Activestore is de veelheid van geïsoleerde specifieke toepassingen van point-of-sale-apparatuur zoals kassa's, scanners en barcodelezers. Microsoft wil samen met ICL van Activestore een nieuwe standaard maken voor applicaties onder Windows NT, compleet met plug and play, snelle crash recovery, duidelijke bevoegdhedenstructuur en importfuncties voor data uit randapparatuur. Bovendien biedt Activestore een veel eenvoudiger gebruikersinterface dan Windows. Het programma bevat ook basale functies en gestandaardiseerde schermmeldingen en werkt zowel bij individuele winkels als bij grote ketens.

Proefgebruiker

Shopmate Monitor van Certec uit Amersfoort is een van de eerste werkende applicaties onder Activestore, in dit geval voor centraal assortimentsbeheer. Certec, met vestigingen in Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Azië, bereidt nu ook versies in het Engels en Duits voor. Deze komen begin volgend jaar op de markt. Groothandel en supermarktbedrijf Boon Sliedrecht is de eerste proefgebruiker en heeft nu op het hoofdkantoor de beschikking over online data van veertig vestigingen met 160 kassa's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-11T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.