Netwerkcomputer dringt PC niet naar achtergrond

Nog te vroeg om huidige technologie al weer af te danken

Het valt te bezien of de ultieme 'thin client', de netwerkcomputer, op korte termijn de PC gaat vervangen. De meeste ondernemingen zullen heel voorzichtig zijn met het inslaan van nieuwe wegen.

Getronics-topman drs A.H.J. Risseeuw ziet de netwerkcomputer (NC) pas op de wat langere termijn een succes worden. Volgens Risseeuw bedenken ondernemingen zich wel twee keer voordat ze hun huidige technologie afdanken ten gunste van weer een nieuwe. Maar op den duur zal het wel lukken. Het concept van modulaire software die desgewenst kan worden binnengehaald vanuit het netwerk, trekt IT-managers wel aan. Dit zei Risseeuw tijdens een toespraak voor het Global Panel in het Scheveningse VSB Theater.
Risseeuw denkt dat de NC vooral welkom is bij IT-managers die weer controle willen uitoefenen op de bij de verschillende gebruikers in hun organisatie geïnstalleerde software. De machine is uitermate geschikt voor werknemers die steeds met dezelfde applicaties werken of als er een strengere centrale controle nodig is. In de gemiddelde applicatie-omgeving zal de PC nog lang overeind blijven. De levensduur van de bestaande PC kan zelfs nog worden verlengd. Dit is mogelijk door het gebruik van modulaire softwareversies, elektronische softwaredistributie en allerlei 'management tools' voor de desktopomgeving.

Geen radicale veranderingen

Een totale vervanging van de PC's door NC's zal doorgaans niet aan de orde zijn. Risseeuw ziet dat nog niet zo snel gebeuren. De toename in het gebruik van draagbare computers, het gebrek aan bandbreedte en veiligheidskwesties zullen al te radicale veranderingen voorlopig nog tegenhouden. PC's en NC's zullen broederlijk naast elkaar leven. Bovendien zullen de meer deskundige gebruikers niet zo snel hun 'speeltjes' opgeven, tenzij ze daar van hoger hand toe gedwongen worden.
Verder voorziet de Getronics-topman een herpositionering van de centrale IT-organisatie. Bij veel ondernemingen staat dit te gebeuren. De toekomstige rol van de centrale IT-afdeling ligt minder in het operationele vlak. Belangrijker wordt het opzetten van een IT-strategie inclusief het ontwikkelen van nieuwe produkten, markten en/of verkooppunten, op basis op geavanceerde applicaties. Men gaat zich ook meer bezig houden met het ontwikkelen en onderhouden van bedrijfsinfrastructuren, of het nu netwerken, applicaties of een datawarehouse betreft.
 
Management wordt kostenbewuster
Getronics-topman Risseeuw ziet het management ook steeds kostenbewuster worden. Hij noemde in dit opzicht de opkomst van 'Activity Based Costing', een manier van kostentoerekening die zich op activiteiten in plaats van op afdelingen richt. Ook wordt veel gesproken over de 'Total Cost of Ownership'. De IT-managers zetten deze methoden in om betere beslissingen te kunnen nemen over de implementatie van nieuwe IT-functies of wijzigingen in bestaande functies. Een belangrijk werkterrein wordt ook de oprichting van professionele helpdesks. Eveneens belangrijker wordt de implementatie van IT-architecturen en ondersteunende structuren, die het doel hebben de IT-kosten beter te beheersen. De vrijheid en de flexibiliteit uit het PC-tijdperk blijven daarbij in tact.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-13T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.