Wachten op Nederlandse versies Corel-software verleden tijd

Vertalen programmatuur door zelf ontwikkelde tools aanzienlijk sneller

Corel Corporation doet er alles aan om Wordperfect weer in de voorste gelederen te krijgen. Daartoe moeten zo snel mogelijk 'lokale' versies beschikbaar komen. Corel-topman Michael Cowpland garandeert dat vertragingen zoals bij de nieuwe Nederlandstalige WP Suite 7 tot het verleden zullen behoren.

Aanvankelijk zou Wordperfect 7, compleet met 32-bit office-toepassingen, krachtige grafische mogelijkheden en Internet-voorzieningen, rond 22 augustus uitkomen. Maar de vertaalslag nam veel meer tijd in beslag. Uiteindelijk kon versie 7 pas een paar weken geleden worden opgeleverd.
De oorzaak van de vertraging moet worden gezocht bij de veranderingen die werden doorgevoerd in de Wordperfect-organisatie. Vroeger werden in de Amerikaanse staat Utah, waar Wordperfect oorspronkelijk vandaan komt, de lokale edities voor ondermeer de Europese markt gemaakt. Thans is de 'localization' die tamelijk complex kan zijn, overgeplaatst naar Ierland. Volgens Cowpland is het team in Ierland nu goed op elkaar ingewerkt. Alles gaat veel sneller. De Duitse versie van Corel Draw 7 kwam slechts drie weken na de Engelse versie.

Met sprongen vooruit

De techniek om software aan lokale markten aan te passen gaat met sprongen vooruit. Cowpland zei dat voor het vertalen van het tekenpakket Draw 6 destijds veertig mensen twaalf weken bezig waren. Hetzelfde werk kon bij Draw 7 in zes weken door de helft van het aantal medewerkers worden gedaan. En dat terwijl de documentatie 20 procent uitgebreider was en meer dan een miljoen woorden omvatte. 'Tools' die in eigen huis zijn ontwikkeld, brengen een enorme produktiviteitswinst. Verder is het hergebruik van vorige vertalingen geautomatiseerd. De software zoekt naar de uitdrukkingen die al eerder zijn gebruikt. Door deze technieken kan het vertaalwerk wel drie keer sneller dan voorheen.
Corel staat na Microsoft op de tweede plaats wat betreft software die de produktiviteit van het kantoor-werk kan vergroten. Wordperfect maakt tegenwoordig deel uit een 'suite' die ook Quattro Pro en Presentations omvat. Verder loopt het Canadese bedrijf met een marktaandeel van 85 procent op kop als het gaat om PC-graphics.

NC met video

Tijdens zijn bliksembezoek aan Nederland lichte Cowpland ook een tipje van de sluier op rond de eigen video-netwerkcomputer (VNC). Omstreeks begin april komt Corel met een 'thin client' met mogelijkheid voor video. Het apparaat is met name geschikt voor videoconferencing; kosten per site minder dan 1000 dollar. Dat is veel goedkoper dan systemen als Intel Pro Share. Aan deze NC wordt functionaliteit toegevoegd door middel van Java-applets (kleine stukjes programmatuur), die komen van een centrale 'server' in het netwerk.
Bij de VNC wordt namelijk Corels kennis van de Java-technologie gecombineerd met expertise op het gebied van videocommunicatie. De VNC is een standaard 'thin client' waarop de Java Virtuele Machine draait. Een goedkope Motorola MPS 821 Power PC-processor geeft de NC een kracht die volgens Cowpland vergelijkbaar is met een Pentium 100. De Motorola kost echter maar 25 dollar, terwijl het Intel-equivalent ongeveer 300 dollar kost.
Het op Java gebaseerde, schijfloze systeem kan worden uitgebreid met een diskettestation of vaste schijf via twee pcmcia-sleuven. Een luidspreker en microfoon zijn ingebouwd. Met de digitale camera van Corel zullen via de VNC ook gesprekken met beeld kunnen worden gevoerd. Ook is het mogelijk videobestanden af te spelen. Volgens Cowpland is het beeld tijdens de videoconferenties van televisiekwaliteit.
De VNC heeft 16 MB geheugen en maakt verbinding met Internet via het ingebouwde V.34 modem of de 10 Mb/seconde Ethernet-interface. De machine zal ook worden geleverd met Corel Office voor Java, de nieuwe suite met kantoortoepassingen voor het Java-tijdperk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-13T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.