Rechtszaak dreigt BMC-overname te blokkeren

Platinum blijft jagen op Boole & Babbage

De overname van Boole & Babbage (B&B) door BMC Software maakt heel wat los in de IT-wereld. Concurrent Platinum had een exclusief onderhandelingsrecht met B&B en werd verrast met het nieuws dat het bedrijf vorige maand tot overeenstemming was gekomen met BMC. Nu probeert Platinum via een rechtszaak het samengaan van BMC en B&B te voorkomen. "We willen absoluut weer met B&B om de tafel gaan zitten", aldus Platinums vice president en bedrijfsjurist Larry Freedman.

De beoogde overname vindt plaats via een aandelenruil ter waarde van bijna 1 miljard dollar. BMC voert beheeroplossingen voor mainframe- en open systeemomgevingen en voegt daar met de acquisitie van B&B, middleware aan toe waarmee netwerken aan elkaar gekoppeld kunnen worden. BMC ziet de rechtszaak niet als een bedreiging. Hans van Stek, directeur Nederland van BMC: "Het overnameproces kan niet meer gestopt worden. Wellicht dat de goedkeuring iets langer op zich laat wachten." Hij betoogt dat BMC niets van een overeenkomst tussen Platinum en B&B afwist en dus te goeder trouw is. "B&B heeft met een aantal partijen, waaronder Platinum, gesproken en ze hebben geen overeenstemming bereikt."

Onverdeelde aandacht

Platinum meent dat het niet de kans heeft gekregen om met B&B tot overeenstemming te komen en eist zijn vermeende recht op. "Wij willen 120 dagen de onverdeelde aandacht van B&B hebben, zoals oorspronkelijk afgesproken", aldus Freedman. Het bedrijf heeft die tijd nodig voor een grondige evaluatie van de voor- en nadelen van een eventuele overname. Ondanks het feit dat B&B de onderhandelingsovereenkomst nog niet één dag heeft nageleefd, heeft Platinum zijn interesse in het bedrijf niet verloren. "We weten niet wie er op de hoogte was van onze overeenkomst. Misschien heeft B&B het genegeerd, maar wellicht hebben de betrokkenen zich niet gerealiseerd wat de overeenkomst betekende."
BMC geeft Platinum echter weinig kans. "Stel dat Platinum de zaak wint en dat daardoor de overname van B&B door BMC niet doorgaat. Ik acht het waarschijnlijk dat BMC dan een claim neerlegt bij B&B", meent Van Stek. In het geval dat B&B gebukt gaat onder een claim is een overname door een andere partij zeer onwaarschijnlijk.

Gebeten hond

De acquisitie van B&B wekte ook de wrevel van Candle. Het bedrijf reageerde als een gebeten hond op de uitlatingen van BMC tijdens de persconferentie waar de overname bekend werd gemaakt. Candle zou 'een kleine speler' zijn op de middleware-markt. "Wij zijn een belangrijke speler in de industrie. Het is dus logisch dat Candle commentaar levert op de acquisitie", aldus Europees Candle-directeur Bernard Girbal. Intussen heeft hij uitgedokterd waarom de acquisitie gunstig voor Candle uit gaat pakken: "Wij concurreren liever tegen één bedrijf, dan tegen twee. BMC heeft aangekondigd dat B&B het groeitempo van BMC (40 procent) moet halen. Het blijft nu steken op 17 procent. Dat betekent dat ze een kostenverlaging moeten doorvoeren of dat de prijzen van de producten met 45 procent moeten stijgen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Roy op het Veld