IBM vergroot capaciteit cmos-mainframe

Met de introductie van een tienweg S/390-model op basis van de cmos-technologie brengt IBM het tot op heden grootste mainframe op basis van deze processoren op de markt. De capaciteit van dit systeem komt rond de 400 mips te liggen. De machine wordt nog voor het einde van het jaar leverbaar.

De uitbreiding tot 400 mips betekent een verbetering van circa 10 procent ten opzichte van het voorgaande topmodel. Gebruikers hebben veel behoefte aan grotere cmos-systemen vanwege de lagere kosten ten opzichte van traditionele mainframes op basis van de ecl-processor. De toepassing van cmos-systemen wordt beperkt door het gebrek aan zware modellen die als één machine zijn te beheren.

Herschrijven

Inzet van meerdere cmos-machines naast elkaar om de werklast aan te kunnen, vergt het herschrijven van belangrijke onderdelen van applicaties. Dit vereist investeringen, die veel gebruikers niet willen plegen.
De nieuwe modellen worden gebouwd op basis van positieve uitschieters uit de produktielijn van de processoren. Deze optimaal uitvallende exemplaren zijn in staat op hogere kloksnelheden te draaien dan de meeste van de band rollende chips.
Om de snellere chips voldoende aan de gang te kunnen houden, voerde IBM de nodige verbeteringen uit aan de in- en uitvoerfaciliteiten en aan andere subsystemen. Omdat de gebruikte processoren nog erg beperkt in aantal zijn, worden ze slechts toegepast in de nu aangekondigde modellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-06T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.