Gegevens in ruil voor vingerafdruk

Test LaCie Safe Mobile Hard Drive

Dit artikel delen:

Een probleem met data op verwisselbare media is dat ze gewoonlijk voor iedereen vrij te bekijken zijn. Gewoon het medium op een pc aansluiten en je kunt met de gegevens doen wat je wilt. LaCie biedt hier een bescherming tegen via vingerafdrukcontrole.

Externe opslagmedia die we via USB aansluiten zijn gewoonlijk open en bloot voor iedereen aansluit- en bruikbaar. Gewoon inpluggen en we kunnen de inhoud lezen. U kunt uw data natuurlijk eerst versleutelen, maar dat vereist dat u op elke pc of notebook waarop u de externe schijf wil gebruiken ook de ontcijfersoftware installeert. LaCie brengt een externe harde schijf op de markt met een vingerafdruksensor. Hoe werkt deze? Is het echt veilig?

Installatie

De LaCie Safe Mobile Hard Drive of kortweg SafeDrive is erg compact: slechts 8 cm breed, 2,5 cm hoog en 13,8 cm lang. Achteraan zit een mini-USB-aansluiting en een mini-jackvoedingsaansluiting. Die laatste hoeft u alleen maar aan te sluiten als uw normale USB-aansluiting niet genoeg stroom kan leveren. Let wel: de stroomaansluiting moet u zelf ook in een USB-aansluiting steken, er is geen stroomadapter voorzien. Bij een notebook kan het dus nodig zijn beide aansluitingen te gebruiken: dan gebruikt u dus twee USB-connectoren.
Net als bij (vrijwel) iedere andere externe harde schijf herkent Windows meteen een schijfvolume. Het gaat hier echter om een kleine FAT32-partitie waarin alleen de

Productinfo
Product: Safe Mobile Hard Drive 80 GB Hi-Speed USB 2.0
Producent & Leverancier: LaCie, sales.benelux@lacie.com; http://www.lacie.com
Adviesprijs (excl. btw): 164 euro (er is ook een 40 GB versie voor 123 euro)
Systeemvereisten: Windows-pc of Mac met USB 2.0-aansluiting
vingerafdrukapplicatie staat. Na een dubbelklik hierop start de identificatieprocedure. De eerste keer start een wizard om een beheerdersaccount aan te maken. Het systeem ondersteunt overigens vijf verschillende gebruikers met verschillende toegangsprofielen en voor elke nieuwe gebruiker scant en bewaart hij de afdrukken van twee vingers. U moet uw vinger drie keer over het scanoog halen voor een correcte patroonaanmaak.

Gebruik

Als de gebruikers eenmaal zijn aangemaakt, kan de schijf normaal gebruikt worden. Bij aansluiting op een pc ziet u het kleine volume met de vingerafdrukapplicatie. Na het starten van deze toepassing verschijnt een venster met het verzoek om uw vinger over het scanoog heen te halen. Als u dat doet en het systeem herkent uw vingerafdruk, dan opent zich het tot dusver ontoegankelijke volume met uw gegevens.
Herkent het systeem uw vingerafdruk niet, dan weigert het u de toegang. U moet uw vinger wel voldoende langzaam over het scanoog bewegen, anders werkt de herkenning niet. Wij konden in elk geval nadat onze vingerafdruk vastgelegd was zonder probleem bij onze gegevens en dat keer op keer. We hebben enkele andere mensen gevraagd om hun vinger over het oog te halen; iedere keer kregen ze een foutmelding dat hun afdruk niet herkend werd en dat de toegang dus geweigerd werd.

Veilig?

Als je echt wil inbreken op een systeem en daar voldoende tijd voor hebt, is er gewoonlijk ook wel een manier. Wij vroegen ons dus af of inbreken ook mogelijk is op dit systeem. Er zijn geen schroeven zichtbaar, maar elke behuizing is natuurlijk open te maken - indien niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Wat houdt iemand dus tegen om de schijf uit zijn behuizing te halen en rechtstreeks aan te spreken, dus zonder de

De Kern
  • LaCie Safe Mobile Hard Drive vereist een vingerafdruk voor u bij uw gegevens mag.
  • Het is veilig genoeg voor de gemiddelde pc-gebruiker, maar doorstaat de meer rigoureuze toegangspogingen niet.
beveiligingselektronica? Een goede vraag kennelijk, want LaCie antwoordt ons dat je zo inderdaad de vingerafdrukbeveiliging kunt omzeilen. Het vereist wel echt het openbreken van de drive en de meeste nieuwsgierigen zullen niet zover gaan. Het aansluiten van een harde schijf van een notebook op een pc vereist trouwens al iets meer technische kennis dan de gemiddelde pc-gebruiker in huis heeft (incompatibele aansluitingen).
Later dit jaar komt LaCie met een model van deze schijf die hardware-encryptie aan boord zal hebben. Dan helpt ook het uit elkaar halen van de drive niet meer en kan niemand nog bij de inhoud, zelfs vertegenwoordigers van de rechterlijke macht niet.
Een met vingerafdruk en hardware-encryptie beveiligde externe drive zou dus perfect kunnen dienen voor het opslaan van illegale data als kinderporno of kopieën van commerciële software. Niets houdt echter een rechter tegen een verdachte te bevelen zijn vinger langs het scanoog te halen om zo de autoriteiten toegang te geven tot de data.

Conclusie

Volledige veiligheid bestaat niet en deze Safe Mobile Hard Drive van LaCie is daarop geen uitzondering. Een techneut kan de harde schijf uit zijn behuizing breken en rechtstreeks aansluiten, dan kan hij bij de data zonder die vingerdrukauthenticatie. Een vingerafdrukidentificatie is zelf alleen veilig als u niet fysiek gedwongen wordt uw vinger over een scanner te halen om zo een ongeoorloofd iemand toch toegang te verlenen. Maar als u de gemiddelde werknemer wil verhinderen om zomaar aan de gegevens op uw externe schijf te kunnen, dan kan dat met deze oplossing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.