Intel blijft voorlopig achter op AMD

Athlon-processor vergroot afstand in race om kloksnelheid

Intel zal in zijn felle concurrentiestrijd met AMD de komende maanden nog niet de overhand krijgen als het de kloksnelheid aangaat. Dit valt af te leiden uit de toekomstplannen van beide processorfabrikanten.

Chipfabrikant AMD onthulde vorige week de Talon 750 en een 533 MHz-versie van zijn goedkopere K6-2 processor. Concurrent Intel komt pas op 10 januari met een 533 MHz-uitvoering van zijn goedkope processor, de Celeron. Ook aan de bovenkant van het processorbereik loopt Intel achter op zijn concurrent. Een Pentium III Coppermine op 750 MHz ziet naar verwachting pas op 10 januari het licht.
Ondertussen duikt de nieuwe Athlon-uitvoering al op in PC's van grote fabrikanten als Compaq, Hewlett-Packard en Fujitsu-Siemens. Compaq en Fujitsu-Siemens nemen de 750 MHz Athlon op in nieuwe PC-reeksen. PC-fabrikant Gateway ontkent de hardnekkige berichten dat het zijn verbroken relatie met AMD weer herstelt door de 750 MHz Athlon op te nemen in zijn PC's.

Gigaherz dichterbij

AMD komt in het tweede kwartaal volgend jaar al met een Athlon-uitvoering die op een kloksnelheid van 1 GHz draait. Intel doorbreekt pas in het vierde kwartaal die snelheidsgrens. Die Pentium III-uitvoering, codenaam Willamette, komt dus ongeveer een half jaar later uit dan AMD's GHz-product, dat onder de naam Thunderbird bekendstaat.
"De Athlon heeft duidelijk veel ruimte in de architectuur voor schaalbaarheid. AMD's 0,18 micron-productieproces moet de chip in staat stellen makkelijk 800 MHz te halen", zegt analist en president Nathan Brookwood van onderzoeksbureau Insight 64. Intel wil in februari of maart een 800 MHz Pentium III Coppermine uitbrengen. De toekomstplannen voor de Pentium III omvatten verder een 866 MHz-processor tegen het einde van het tweede kwartaal om aan het einde van de derde periode op 933 MHz uit te komen.

Kunstje

De Pentium-producent is er overigens wel al in geslaagd zijn 733 MHz-processor - opgejaagd door de komst van de Athlon - aanzienlijk eerder uit te brengen dan oorspronkelijk was gepland. Het is zeker mogelijk dat Intel een dergelijke kunstje nogmaals flikt. Aan de andere kant is het bedrijf zichzelf met die Pentium III, codenaam Coppermine, enigszins voorbij gesprongen. De snelste uitvoeringen (700 en 733 MHz) zijn nog niet in grote hoeveelheden leverbaar. Bovendien blijken sommige exemplaren van deze processor een fout te bevatten die er in een enkel geval toe kan leiden dat een computer niet wil starten.
PC-fabrikanten Dell en Compaq hebben hierdoor de levering van hun nieuwste PC's enkele dagen stilgelegd. IBM heeft een dergelijke drastische stap niet hoeven te nemen aangezien het nog geen computers met Coppermines heeft geleverd. Dat feit is weer gerelateerd aan de gebrekkige verkrijgbaarheid van die chips. Ook Gateway en Hewlett-Packard verkopen nog geen computers met 733 MHz Pentium III processors vanwege Intels leveringsprobleem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.