PA-Risc fuseert op termijn met Epic

Hewlett-Packard is begonnen aan het migratiepad van zijn PA-Risc-processoren naar de 64-bits Epic-technologie die het bedrijf samen met Intel ontwikkelt. Uiteindelijk zullen de opvolgers van de Merced HP's Risc-chips vervangen De Merced is Intels eerste chip op basis van Epic. "Die overgang betreft allereerst de echt grote systemen", zegt systeemarchitect Jerry Huck van HP.

De voornaamste reden voor deze lange-termijn fusie is het prestatieplafond van Risc-processoren dat zware systemen nu beginnen te bereiken. "De Epic-technologie is vanaf het begin ontworpen om heel groot en toch snel te zijn", verklaart Huck. Hiervoor gebruiken de toekomstige chips 'waarschijnlijkheidsvoorspellingen' voor de uitvoering van code. "De processor verwerkt gelijktijdig de meest waarschijnlijke varianten van een instructie. Wanneer het programma de volgende regel code doorgeeft, heeft de processor het resultaat al klaar staan", legt de systeemarchitect uit. Dit proces vereist wel een geheel nieuwe manier van programmeren en zal niet voor alle programmatuur effectief zijn, aldus Huck toe.

Heerenveen krijgt PC-fabriek

Ondertussen breidt HP flink uit. Dit blijkt ondermeer met de bouw van een nieuwe Europese PC-fabriek in Heerenveen. Na een uitgebreid onderzoek van dertien locaties in acht landen is besloten de productiefaciliteit in Noord-Nederland te plaatsen. Over de komende drie jaar investeert het bedrijf 50 tot 70 miljoen gulden en schept daarmee ruim duizend nieuwe arbeidsplaatsen in Heerenveen. De bouw en logistiek van de fabriek wordt verzorgd door de Amerikaanse componentenproducent SCI Systems. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.