Palm overweegt Windows en Linux

Verkoop handcomputers lijkt om te slaan in voordeel Microsoft

Handcomputerfabrikant PalmOne zou het gebruik van andere besturingssystemen dan het oorspronkelijke eigen Palm OS overwegen. Die software is eind vorig jaar afgestoten in een zelfstandige onderneming, PalmSource.

  
De verkoop van handcomputers met Microsofts Pocket PC is afgelopen kwartaal de verkoop van Palm-pda's voorbijgestreefd.
Hardwareleverancier PalmOne kijkt nu naar Microsofts Windows CE-uitvoering Pocket PC en naar Linux om eventueel te gebruiken in zijn toekomstige handcomputers. Berichten hierover doen al enkele weken de ronde en zijn bevestigd door investeringsbank Needham & Co. Analist Charles Wolf van die zakenbank meldde dat het nagenoeg zeker is dat PalmOne met een Microsoft-Treo komt. Wanneer dat apparaat zou moeten verschijnen, is niet bekend.

Platformonafhankelijk

Het bedrijf zelf reageert dat Wolf uitlatingen van topmensen verkeerd heeft geïnterpreteerd. Toch zegt vice-president Marlene Somsak dat PalmOne platformonafhankelijk is en dat het openstaat voor andere besturingssystemen indien die goede kansen bieden op de markt.
De scheiding tussen de hardware- en de besturingssysteemkant van het oorspronkelijke Palm was juist bedoeld om de twee verschillende activiteiten ruim baan te kunnen bieden. Elk van de twee bedrijven zou zo nieuwe kansen en markten kunnen najagen.
Voor PalmOne zou dit nu vooral de bedrijfsmarkt betreffen, waar Microsofts Pocket PC-platform populairder is, met name vanwege de aansluiting op het pc-dominante Windows. Palm genoot tot ongeveer twee jaar terug een schier onaantastbaar marktleidersschap. Dit dankte het onder meer aan zijn concentratie op de batterijduur van zijn handcomputers. Veel mobiele apparaten waren namelijk slechts met mate mobiel doordat ze al snel weer opgeladen moesten worden. Microsofts Pocket PC heeft de laatste tijd echter gestaag terrein gewonnen.

Voorbijgestreefd

De verkoop van Palm-handcomputers is in het afgelopen derde kwartaal zelfs voorbijgestreefd door die van Windows-pda's. Dit komt zowel door een daling van de Palm-afzet als een stijging van de Windows-verkoop. De algehele pda-verkoop is met 13,6 procent gestegen, wat de eerste forse groei is in de afgelopen kwartalen.
Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er in de derde periode wereldwijd 850.821 Palm-systemen verkocht en ongeveer 1,38 miljoen pda's met Windows CE. Microsofts Pocket PC is gebaseerd op de ingebedde CE-kern. Het platform van Microsoft heeft daarmee een marktaandeel van 48,1 procent, terwijl het Palm OS 29,8 procent heeft.
PalmOne heeft met 748.950 verkochte apparaten 26,2 procent van de markt en is daarmee de grootste handcomputerleverancier. HP, die Pocket PC-pda's levert, zit PalmOne echter dicht op de hielen met 692.113 verkochte apparaten en 24,2 procent marktaandeel.
De totale verkoopcijfers lagen een jaar eerder op 1,2 miljoen Palm-pda's en ongeveer 1 miljoen Windows-handcomputers. "We hadden een afname in de verkoop van Palm-systemen verwacht voor het derde kwartaal, maar niet van deze omvang", zegt analist Todd Kort van Gartner.

Smartphones

De terugval voor het Palm OS, dat wordt geleverd door onder meer PalmOne, Sony en Symbol, is echter niet puur een tekortschieten van de hardwareleveranciers. "PalmOne besteedt het merendeel van zijn middelen aan zijn smartphone-activiteiten. Wij verwachten voor 2005 dan ook een vermindering van het aantal Palm-modellen", aldus Kort.
Gartner voorziet dat die combinatie van mobiele telefoons en handcomputers het nieuwe strijdperk vormt. Kort stelt dat PalmOne overschakelt naar de smartphones die het in huis kreeg met de overname van fabrikant Treo. Treo, dat het Palm OS gebruikt in zijn apparaten, is opgericht door opgestapte topmensen van Palm.
De nu sterk groeiende verkoop van handcomputer annex smartphone Blackberry van Research In Motion (RIM) lag in het derde kwartaal op 565.000 stuks. RIM heeft daarmee een marktaandeel van 19,8 procent. Een jaar eerder was dat nog 124.000, ofwel 4,9 procent. Overigens is de verkoop van echte smartphones niet meegenomen in Gartners meting van de pda-markt in de derde periode.

Nieuwkomers

Zowel Microsoft als Palm zijn nog beginners op de markt voor Smartphones. Het meestgebruikte besturingssysteem is daar het Symbian OS van het Britse Symbian-consortium, waarin Nokia een meerderheidsbelang heeft. Het consortium meldt dat er in het derde kwartaal 3,7 miljoen Symbian-toestellen zijn verkocht. Dat is een groei van 201 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
In het afgelopen boekjaar, dat op 30 september eindigde, zijn er 11,45 miljoen Symbian-telefoons verkocht. Dat is ruim de helft van alle Symbian-telefoons ooit. Het totale aantal geleverde toestellen ligt op 19,2 miljoen stuks.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.