EMC herziet zichzelf

Topmannen en divisies doen stoelendans ten gunste van nieuwe software-koers

EMC reorganiseert de eigen bedrijfstop en enkele divisies in een poging het roer bij te stellen. Vorige maand kondigde de opslagleverancier al een nieuwe strategie aan die meer op software en open opslagsystemen is gericht. Nu spitst het concern zijn organisatie hierop toe.

EMC zet twee nieuwe bedrijfstakken op: één die alle bestaande ontwikkel- en productie-activiteiten combineert, en één die alle software-activiteiten omvat. Laatstgenoemde tak krijgt een groot deel van de interne fondsen voor groei. De twee divisies zullen bestaan naast de huidige verkoop- en ondersteuningstak en vallen onder topman Joe Tucci.
De nieuwe softwaredivisie komt onder leiding van Erez Ofer, tot voor kort hoofd softwarearchitect en nu opgeklommen tot uitvoerend vice-president. De verkooptak is hernoemd tot Customer Operations en behoudt de huidige leider Frank Hauck, die reeds uitvoerend vice-president was.

'Onvolwaardig'

De nieuwe ontwikkel- en productiedivisie, Storage Platforms Unit, wordt geleid door David Donatelli, voorheen vice-president marketing en bedrijfsontwikkeling, nu ook uitvoerend vice-president. Topingenieur Moshe Yanai is niet langer hoofd van de afdeling onderzoek en ontwikkeling, die overigens niet meer als zodanig bestaat.
De Israëlische Yanai, in 1987 aangenomen door EMC-mede-oprichter Richard Egan, heeft het Symmetrix-opslagsysteem ontworpen. Dit apparaat - en zijn afstammelingen - heeft het bedrijf uiteindelijk een omzet van vijf miljard dollar per jaar opgeleverd. De topontwikkelaar krijgt nu een adviserende rol, direct naast president Joseph Tucci. Naar verluidt was Yanai het niet eens met de nieuwe koers. EMC ontkent dit.
Het verenigen van de gescheiden takken voor ontwikkeling en productie moet de snelheid verhogen waarmee EMC nieuwe producten op de markt kan krijgen. Serverleverancier Hewlett-Packard uitte in 1999 al kritiek dat EMC's opslagtechnologie niet volwaardig zou zijn.
Dit was één van de redenen voor HP's overstap als opslagwederverkoper van EMC naar HDS. EMC zelf wijst dergelijke kritiek, veelal van tegenstanders en concurrenten, van de hand en wijst op zijn forse marktaandeel.

Pressie

De marktdominante positie van EMC ligt echter onder vuur. De prijsoorlog met andere opslagleveranciers, met name IBM, HDS en Compaq, heeft EMC onder druk gezet. Afgelopen maand boekte het concern 945 miljoen dollar verlies, de eerste keer in de afgelopen twaalf jaar in het rood.
Daarnaast ontslaat het vierduizend werknemers, ofwel 17 procent van het personeel. President Tucci zei openlijk: "Wij zijn erg boos op onszelf dat we een steekje hebben laten vallen."
Toch ontkent een Amerikaanse woordvoerder dat dit alles neerkomt op een grote reorganisatie. "De bevordering van onze Open Software Operations en de integratie van de Platformen-groepen zijn weliswaar forse stappen, maar een grote reorganisatie zou het verschuiven en ontslaan van mensen inhouden." Dat is echter precies wat er nu gebeurt, zij het mede ingegeven door de concurrentie.
"Dit is meer het afstemmen van ons bedrijf. De directieleden zijn allemaal erg jong, dit is een nieuwe generatie EMC-management." De reorganisatie moet ook de communicatielijnen verkorten, wat erop neerkomt dat er minder topmanagers zijn.

Onderkant

Het wegvallen van Symmetrix-aanhanger Moshe Yanai valt hiermee samen, maar heeft ook meer impact. Het recente verlies komt volgens EMC vooral voort uit contracten die het heeft verloren aan IBM en HDS in het opslagbereik van één tot twee terabyte (TB). De Symmetrix-systemen zijn voor zulke 'kleine' opslag te duur.
De overname van server- en opslagproducent Data General eind 1999 was juist bedoeld om beter te concurreren in de middenmoot van de bedrijfsopslagmarkt. De hiermee in huis gehaalde Aviion-servers worden nu stilletjes gedropt, terwijl de Clariion-opslagsystemen het oprukken van de concurrentie niet hebben afgewend.
EMC belooft zijn Clariion-producten meer in de markt te zetten. De opnieuw gesloten wederverkoopovereenkomst met pc-leverancier Dell is een eerste stap.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.