Verspreid rekenwerk

Hewlett-Packard, Compaq en SGI werken samen aan technologieën voor gedecentraliseerde gegevensverwerking ('distributed computing'). De computerfabrikanten hebben hierbij de hulp ingeroepen van een reeks andere bedrijven, waaronder softwareleverancier Platform Computing, die is gespecialiseerd in het verdelen van rekenwerk over meerdere computers.

De groep, genaamd New Productivity Initiative (NPI), streeft ernaar een standaard te scheppen voor deze vorm van computergebruik. De gezamenlijk te ontwikkelen technologie wordt op termijn dan ook ingediend bij een onafhankelijke, internationale standaardisatie-organisatie, zo belooft de groep.
Uiteindelijk wil het NPI gedecentraliseerde gegevensverwerking verheffen tot standaardonderdeel van zoveel mogelijk besturingssystemen. De doelmarkt bestaat uit gebruikers van toepassingen voor zware rekenkundige bewerkingen: gecompliceerde analyses en ontwerpen in de medisch wereld en de auto- en elektronica-industrie.

Ontwerpen

Onder de leden van het NPI bevinden zich dan ook ondernemingen als Ford Motor, BMW, Toyota, General Motors, Procter & Gamble, AT&T, Alcatel, Nokia en Cadence. IT-bedrijven als Intel en Sun Microsystems gebruiken reeds gedistribueerde systemen voor het ontwerpen van hun processors. Sun gebruikt hiervoor al vijf jaar het pakket LSF van Platform Computing, zo laat dat NPI-lid weten.
Opvallend genoeg kocht Sun in juli dit jaar het softwarebedrijf Gridware dat ook programmatuur voor decentraal rekenwerk levert. Toch is Sun vooralsnog niet van zins intern over te stappen op die concurrerende programmatuur; het bedrijf heeft recentelijk bij Platform extra LSF-licenties aangeschaft voor 1200 computers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.