Grote producenten laten Comdex schieten

Het heeft er alle schijn van dat de fameuze Comdex Fall over zijn top is. Beursorganisator ZD Events is er niet in geslaagd een aantal belangrijke IT-leveranciers voor deze beurs te behouden.

Steeds meer grote namen kiezen voor kleinere gespecialiseerde evenementen. IBM en Compaq hebben voor het eerst geen eigen stand, maar doen met een paar kleinere divisies mee in het Microsoft Paviljoen. Dell en Intel zijn zelfs helemaal van de beursvloer verdwenen en beschikken slechts over enkele 'meeting-rooms'.
Ondanks een forse uitbreiding van het Convention Centre neemt het aantal exposanten niet evenredig toe. Dit jaar waren er volgens organisator ZD Events, een dochteronderneming van het Japanse Softbank, ruim 2400 bedrijven op Amerika's grootste IT-beurs, maar de overgrote meerderheid bestaat uit onbekende nieuwkomers en bedrijven die internationaal (nog) geen betekenis hebben.
Met de bezoekersaantallen zit het wel een stuk beter. De beurs boekte een 'all time record' van ruim 250.000 geregistreerde Comdex-gangers. Of dit volgend jaar, als de beurs 20 jaar bestaat, ook gehaald wordt is echter maar de vraag. Een algemene klacht die te horen was betrof namelijk het niveau van de exposanten. De Comdex pretendeerde altijd een zakenbeurs te zijn, maar glijdt volgens velen steeds verder af naar een show voor consumenten. Ook de indeling van de stands is voor een aantal deelnemers en bezoekers reden om te overwegen of men volgend jaar nog wel op de Comdex wil staan dan wel bezoeken. "De beurs is ontzettend rommelig en bood niet wat ik verwachtte. Op de Cebit in Hannover heb je binnen enkele minuten de voor jou interessante stands gevonden. Hier moet je van de ene naar de andere hal 'schuifelen'. Er zit geen enkele lijn in. Nee, mij zien ze hier niet meer", aldus een teleurgestelde Nederlandse Comdex-ganger.  HB
 
Keynote Relief '98
Michael Dell, chief executive officer bij het gelijknamige Dell, stond in beginsel op de lijst van 'keynote-speakers'. Echter toen hij hoorde dat Larry Ellison van Oracle en Compaqs Eckhard Pfeiffer het rijtje aanvulden tot tien bedankte hij voor de eer. Temeer daar laatstgenoemde in zijn ogen ook nog op een aanzienlijk beter tijdstip zijn toespraak mocht houden.
Dell haalde zijn gram op de Comdex-organisatie door buiten de muren van de beurs een alternatieve keynote te houden voor een select gezelschap. Deze kreeg de titel 'Keynote Relief '98' mee, met de veelzeggende toevoeging 'I survived the '98 Comdex Keynote Crush'. Dell gebruikte zijn toespraak niet om nieuwe producten en plannen binnen zijn bedrijf wereldkundig te maken. Hij richtte zich volledig op een onderzoek onder zijn gebruikers naar ontwikkelingen binnen de informatietechnologie die hun de meeste zorgen baarden. Het uitblijven van bandbreedte scoort vrij hoog, maar aandacht privacy en beveiliging acht men belangrijker. De grootste angst heeft men echter voor de toenemende complexiteit van systemen, waardoor service en ondersteuning een steeds belangrijker item gaan worden. Opvallend laag scoorden goedkope PC's en het jaar 2000-probleem. Slechts 18 procent van de ondervraagde IT-managers hebben slapeloze nachten van de komende eeuwwisseling.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.