IBM-mainframes slaan 64-bit richting in

IBM komt over ongeveer een jaar met zijn eerste 64-bit S/390-mainframes. Die reeks draagt de codenaam Freeway en zal in wezen de G7-serie zijn. Deze machines gebruiken een processor die gebaseerd is op een geheel nieuw ontwerp.

Die G7-processorreeks is de opvolgers voor de huidige serie G6 Turbo Opera-chips die IBM's Cmos-7s koperproductieproces gebruikt. De G6-generatie is in mei dit jaar verschenen en haalt een kloksnelheid van 637 mips en een prestatieniveau van 205 mips (miljoen instructie per seconde) per processor. Een G6-mainframe kan maximaal twaalf processors bevatten en haalt dan een totaal van 1644 mips.

Basisontwerp

De G6-chips combineren, net zoals de G2 tot en met G5, elementen van IBM's 32- en 64-bit Power PC-chips. De mainframe-processors zijn echter uitgebreid met speciale elektronica die samenwerkt met het besturingssysteem om fouten in zowel de software als de hardware te ondervangen. De toekomstige G7-reeks zal uitgaan van een nieuw basisontwerp en ondersteunt symmetric multi-processor (smp) tot een maximum van zestien chips, aldus IBM.
Daarnaast zullen de Freeway-mainframes waarschijnlijk vier reserve-processors bevatten in een enkele multi-chip module (mcm), die automatisch inschakelt bij problemen. De G6-reeks heeft een smp-plafond van tien processors en twee reserve-chips per mcm. De Freeway-machines moeten rond oktober volgend jaar op de markt verschijnen. Analisten schatten dat het prijs/prestatie-niveau van mainframes tegen die tijd op 2000 dollar per mips ligt. Op dit moment is dat nog 2500 tot 3000 dollar per mips.   JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker