Servermarkt Europa trekt aan

De levering van servers in de Europese markt is in het derde kwartaal van dit jaar met vier procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee herstelt de servermarkt in Europa zich weer na twee kwartalen van lichte achteruitgang, meldt onderzoeksbureau Dataquest.

Het totale aantal in Europa verkochte servers is gestegen van 256.000 naar 267.000. Dataquest-analist Karen Benson ziet hierin een teken dat de zogeheten millenniummalaise nu pas aan z'n einde begint te komen. Na de overgang naar het jaar 2000 hebben veel bedrijven hun IT-bestedingen ingeperkt en opgeschort. IT-leveranciers meenden dat dit na het eerste kwartaal weer zou aantrekken, maar dat bleek ijdele hoop.
Benson meent echter dat dit slechts het begin is van het herstel. "Een groei van vier procent is nog mager vergeleken bij de dertig procent groei die normaal was in de eerste helft van 1999." De sterkste groei in de verkoop van servers vond plaats in Groot-Brittannië, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

Unix-groei

Opvallend genoeg is de algehele marktgroei van het derde kwartaal vooral te danken aan een gestegen verkoop van Unix-systemen met Risc-processors. De leveringen van machines met Intel-chips stegen slechts één procent in het derde kwartaal, terwijl het aantal verkochte Unix-servers met 43 procent toenam, aldus Gartner-dochter Dataquest.
 
 
Europese marktaandelen serverleveranciers.


Q3 1999Q3 2000
Compaq34 procent32 procent
IBM18 procent19 procent
Hewlett-Packard14 procent13 procent
Dell10 procent11 procent
Sun4 procent8 procent

 
Bron: Dataquest (Gartner)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.