Sara installeert nieuwe supercomputer

Het Nationaal Rekencluster is het nieuwste cluster bij Sara Reken- en Netwerkdiensten in Almere. De supercomputer bestaat uit 275 nodes van Dell Poweredge 1850 servers met elk twee 3,4 GHz Intel Xeon-processoren.

Het rekencluster wordt gebruikt voor wetenschappelijk rekenwerk in Nederland en is via een dubbel uitgevoerde glasvezelverbinding verbonden met de Sara-vestiging in Amsterdam.
De 550 processoren draaien Linux en leveren samen in theorie een piekprestatie van ruim 3.74 Tflops/s. De Xeon- processoren hebben elk een Level 2-cachegeheugen van 1 MB en gebruiken de Intel Extended Memory 64 Technologie (EM64T). Deze AMD-compatibele toevoeging aan Intel's IA-32 architectuur zorgt ervoor dat de processor 64-bit code kan verwerken en ook grotere hoeveelheden geheugen kan aanspreken.
Onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Netherlands Bioinformatics Centre gaan het cluster gebruiken. Via de Stichting Nationale Computerfaciliteiten komt capaciteit landelijk beschikbaar voor onderzoekers aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Herwin Lans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.