Windows 95 'vreet' ruimte op schijf

Windows 95-gebruikers met harde schijven groter dan 1 Gigabyte verspillen minimaal 40 procent van hun schijfruimte. Hoe groter de schijf, hoe groter de verspilling. Dat komt omdat Windows 95 gebruik maakt van een 16-bit fat (file allocation table) die nog afkomstig is uit het oude Dos.

De belangrijkste beperking van de 'fat' is dat de minimale cluster-grootte bij schijven groter dan 1 GB - inmiddels standaard gemonteerd - al 32 KB bedraagt. Als men ook maar één enkele byte wegschrijft op de schijf zal er minimaal 32 KB aan ruimte worden ingenomen. Afhankelijk van de file-grootte zal de verspilde schijfruimte bij schijven boven de 1 GB ongeveer 40 procent bedragen.
Microsoft verspreidt sinds kort via computerleveranciers een licht gewijzigde versie van Windows 95, die officieel door het leven gaat als OSR2 (OEM Service Release 2). Belangrijkste verbetering is een nieuwe 32-bit fat waarmee de minimale cluster-grootte voor schijven kleiner dan 8 GB teruggebracht wordt tot 4 KB. Microsoft heeft nog geen plannen om de nieuwe 32-bit fat nu al als een upgrade voor Windows 95 te gaan leveren. De officiële introductie wordt pas midden volgend jaar verwacht bij de vrijgave van de volgende belangrijke update van Windows 95, die nu onder de codenaam Memphis wordt ontwikkeld. Wie de nieuwe release wil bemachtigen zal dus een nieuwe computer moeten kopen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.