Nieuw leven voor datacentra

Glidepath wil uitbestedingsopdrachten voor ict-dienstverleners invullen

De tijdens de dotcomhausse uit de grond gestampte datacentra staan niet lang leeg. Het uit Exodus Europa voortgekomen initiatief Glidepath is één van de partijen die de beveiligde computerruimtes een nieuw leven geeft. De starter wil vanuit een aantal Europese datacentra operationele applicatieomgevingen beheren.

Wie durft?
Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma's en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector.
 
Alle afleveringen:

De begininvestering liegt er niet om voor wie wil opereren in de bijna bankroet verklaarde datacentramarkt. Glidepath ontvangt een eerste kapitaalinjectie van 38 miljoen euro uit het New World Value Fund, beheerd door het Britse Salford Continental. Ceo, John Thompson vertelt dat dit één van de twee investeringsfondsen was die interesse toonden voor het initiatief. "De investeerder van onze keuze werkt met langere termijnen. Winst uit datacentra heeft tijd nodig. Daarnaast is de investeerder actief in meer sectoren dan alleen ict. Hij wil op termijn ict-systemen van andere initiatieven bij Glidepath onderbrengen."
 
Applicatiebeheer
"Voor mij is Glidepath niet veel meer dan Exodus in een nieuw jasje", zegt Herb Prooy, directeur Siennax. Dit uit Twinning voortgekomen bedrijf beheert internet-gerelateerde applicaties en vraagt zich af of de starter met zijn datacentra-verleden goed genoeg in staat is om complexe zaken als databases en applicatieomgevingen als Java te beheren. Zelf ontving Siennax in de vijf jaar van zijn bestaan 25 miljoen euro aan investeringen. Het hoopt volgend jaar zijn omzet te verdubbelen tot acht miljoen euro.

Weggekaapt

Naast Thompson maken Mark Merrick en Steve Biddlecombe onderdeel uit van de directie. Eerder saneerden zij voor it-bedrijven onrendabele bedrijfsonderdelen. Zij kregen een voorstel om de operationele ict-systemen van PWC en diens klanten te beheren. Voor het uitvoeren van deze opdracht wilden zij de Europese datacentra van het op dat moment in moeilijkheden verkerende Exodus opkopen. Het Britse C&W was hen voor. Glidepath heeft wel het Franse datacentrum van Exodus kunnen overnemen. Op dit moment voert het in diverse landen besprekingen met andere eigenaren van datacentra. Eind dit jaar wil het zes tot zeven datacentra verspreid door Europa hebben. De omzet moet volgend jaar uitkomen op tien miljoen euro. Bij de starter werken ruim zestig mensen.
In Nederland is niet het datacentrum, maar wel het personeel van Exodus in dienst genomen. Robert Rosier, destijds directeur Nederland voor Exodus, is nu operationeel directeur bij Glidepath. Hij ziet een groot verschil met de Amerikaanse voorganger. "Die richtte zich op het beheren van de netwerkinfrastructuur. Glidepath gaat verder dan de netwerklaag en doet het operationeel beheer van applicaties erbij. Daardoor is het veel meer dan Exodus in een nieuw jasje." De starter heeft in Nederland onderdak gevonden in het oude datacentrum van Fokker bij Schiphol, waar ook KPN computerruimte verhuurt. Met KPN is een contract gesloten voor het leveren van beheerdiensten.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.