IBM kiest voor Tandems Servernet

Naast de annoncering van de seriële opslagarchitectuur komt IBM tevens met twee nieuwe modellen in de PC-server-lijn. Het gaat om compleet uitgeruste machines met maximaal twee Pentium Pro-processoren in een zogenaamde mini-toren. "Anders dan bij de meeste 'minitowers', zijn dit geen uitgeklede versies van de topmodellen. Ze beschikken over alle faciliteiten van de topmodellen, maar zijn slechts kleiner behuisd. Hierdoor zijn ze op te nemen in een rack", licht Tikiri Wanduragala van IBM toe.

Voor de verdere toekomst staat de PC-server nog een scala aan ontwikkelingen te wachten. Zo verwacht hij volgend jaar met clusters op de markt te komen. Weliswaar kan IBM op dit moment al een cluster van twee à la Wolfpack aanbieden, vooral om de beschikbaarheid van het systeem te vergroten, maar volgend jaar moet een vierweg-clustering mogelijk worden op basis van 'switch'-technologie.
IBM overweegt hiervoor nog verschillende alternatieven, maar zeker is al dat er meer dan één optie leverbaar wordt. Behalve de eigen 'switch' uit de RS/6000 en SP/2 komt er in ieder geval een produkt dat gebaseerd wordt op de Servernet-technologie van Tandem en één die gebruik maakt van 'gewone' Ethernet-technologie. Tandem bevestigt desgevraagd dat de gesprekken hierover zich in een vergevorderd stadium bevinden.
De uitspraak van Wanduragala over de Tandem-schakelaar is opmerkelijk, gezien het feit dat IBM nog geen officieel contract heeft met deze producent. Dit in tegenstelling tot concurrenten als Compaq, Dell en Siemens Nixdorf. Volgens de IBM'er wordt ook de Radio-technologie van Stratus nog overwogen.
"Uiteindelijk zal de 'switch'-technologie maar een tussenstation zijn. Wij werken aan een directe koppeling van clusters via de bus van de machine. Dit zal uiteindelijk de toekomst blijken te zijn", aldus Wanduragala, die verwacht dat op zijn vroegst in 1998 - maar waarschijnlijker in 1999 - de eerste produkten zullen verschijnen. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-22T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.