SIA voorziet komend jaar al herstel chipindustrie

Positieve verwachtingen gebaseerd op groei PC-markt

De wereldwijde halfgeleiderindustrie zal in 1999 weer aantrekken. Uiteindelijk komt de chipindustrie tegen het jaar 2001 wereldwijd uit op een jaarlijkse omzet van 182 miljard dollar. Dit beweert de SIA, een organisatie die 90 procent van de Amerikaanse chipfabrikanten vertegenwoordigt.

Dit herstel van de markt wordt gebaseerd op de overtuiging dat de factoren die dit jaar zorgden voor een neergang in de chipindustrie, volgend jaar grotendeels verdwenen zijn. De voorraden van PC-fabrikanten zijn nu redelijk onder controle terwijl het overschot aan geheugenchips nagenoeg is weggewerkt. De SIA (Semiconductor Industry Organization) verwacht bovendien dat de vraag naar geheugen, microprocessoren en andere chips zal toenemen. Deze voorspelling steunt voor een groot deel op de toenemende vraag naar PC's en nieuwe producten, zoals handcomputers en 'intelligente' apparaten. De PC-markt, die 55 procent van de omzet genereert met de verkoop aan bedrijven, is de grote aandrijver van de groei.

Forse groei

"De halfgeleidermarkt genereert dit jaar een wereldwijde omzet van 122 miljard dollar, maar we verwachten tot 2001 een totale groei van 42 procent", meldt Steve Appleton, president van de SIA en directeur van geheugenchipfabrikant Micron Technology. In Europa stijgt de omzet van de chipindustrie volgend jaar met 10,3 procent naar 31,3 miljard dollar, aldus de SIA. De Verenigde Staten, die eenderde van de wereldwijde chipverkoop voor zijn rekening nemen, ziet de omzet 9,1 procent groeien tot 44,6 miljard dollar. De wereldwijde markt groeit in 1999 volgens de SIA met een voorzichtige 9,1 procent naar 133,4 miljard dollar. In het jaar 2000 stijgt de groei verder naar 15,2 procent om in 2001 op 18,2 procent uit te komen.

Keerpunt

Analisten onderschrijven deze schattingen: "1999 wordt een beter jaar dan 1998, vooral door de sterke markt voor PC-processoren", aldus Linley Gwennap van het Microprocessor Report. "Vanaf 2000 zullen niet-PC-apparaten bijdragen aan de groei." De meeste analisten zien volgend jaar als het keerpunt, maar wijzen erop dat de gebeurtenissen van de komende maanden cruciaal zijn. "Er zijn nu tekenen dat de bodem in zicht is, maar dat kan de onderkant van een L-vormige curve zijn in plaats van een V-vormige", zegt analist Ashok Kumar van analistenfirma Piper Jaffray. De chipverkoop is de afgelopen jaren van december tot februari nagenoeg gelijk gebleven. Indien dat nu ook het geval blijkt te zijn, is dat een gunstig voorteken, aldus de experts.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker