Intel en PC-fabrikanten maken eigen PCI-opvolgers

Technische oplossing voor I/O-knelpunten

Intel en een groep PC-fabrikanten ontwikkelen eigen alternatieven voor een toekomstige I/O-architectuur. Deze moet servers met allerhande apparaten verbinden en daarmee de huidige PCI-bus vervangen.

Intel onthulde meer details over zijn PCI-opvolger, genaamd Next-Generation Input/Output (Ngio). Die architectuur levert een bandbreedte van 1,25 of 2,5 gigabit per seconde. Het is echter mogelijk vier Ngio-kanalen samen te bundelen waarmee een doorvoersnelheid van 10 gigabits per seconde mogelijk is. De chipproducent kondigde in september al aan dat het een eigen specificatie ontwikkelt voor een revolutionaire, nieuwe I/O-architectuur die eind 2000 op de markt moet verschijnen. Mitch Shults, marketingdirecteur bij Intel, zei destijds dat de toekomstige, geschakelde architectuur geleidelijk de plaats van PCI zal overnemen.

Geen overstap

Ondertussen lijken computerfabrikanten meer te zien in een verbetering van PCI dan in een overstap naar een geheel nieuwe technologie. In augustus, enige weken voor de aankondiging van Intel, onthulden IBM, Compaq en Hewlett-Packard dat zij in alle stilte bezig waren met een gezamenlijke specificatie, genaamd PCI-X. Die toekomstige I/O-technologie verdubbelt de huidige topsnelheid van PCI tot 8 gigabit per seconde. Dit alternatief komt voort uit het I/O-subsysteem van IBM's S/390-mainframe.
Inmiddels beweert IBM gesprekken met Intel te voeren over de volgende generatie I/O-bus. De computerfirma wil de processorproducent overhalen samen een geschakelde I/O-architectuur te ontwikkelen. Tom Bradicich, directeur systeemarchitectuur en technologie, zegt dat hij hierover onderhandelt met Intel. Hij wil dat concern overhalen zich aan te sluiten bij het trio computerfabrikanten om zo te komen tot een enkele open bus-architectuur. "Dat is beter dan diverse bedrijven die het I/O-wiel elk opnieuw uitvinden."

Terughoudend

Deze strijd tussen fabrikanten leidt niet automatisch tot een of/of-keuze tussen PCI-X en Ngio, aldus technologiepresident Carl Walker van Compaq. Beide systemen zullen waarschijnlijk rond dezelfde tijd op de markt verschijnen. Compaq is overigens wat terughoudend met betrekking tot nieuwe I/O-technologieën. "We hebben initiatieven gezien die niet bepaald succesvol waren. Sommige beloftes zijn nooit waargemaakt." Bovendien zijn IT-managers niet zo happig op vervanging van bestaande technologieën vanwege alle testen en problemen die dat met zich mee kan brengen, meent Walker.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.