Ellison verwacht Mac-NC's in maart

Apple ontkent 'geruchten' hardnekkig

Volgens Oracle-topman Larry Ellison werkt zijn bedrijf samen met Apple Computer aan netwerkcomputers (NC's) die in maart op de markt verschijnen. "Aan het eind van het eerste kwartaal komt er een Mac-NC die minder dan 1000 dollar zal kosten. Die machine vervult voor Apple een sleutelrol aan de onderkant van zijn marktbereik", verklaarde Ellison. Apple Computer Nederland noemt dit 'slechts geruchten'.

Ellison meent dat de toekomst van de noodlijdende Mac-fabrikant bij de ontwikkeling van de NC ligt. "Het belangrijkste bij Apple is het Mac OS. Dat besturingssysteem heeft weliswaar niet de multi-tasking mogelijkheden voor zwaar gebruik die Windows bevat, maar vormt toch het strategische zwaartepunt voor Apple. En niet Rhapsody", aldus Ellison. Rhapsody is het besturingssysteem dat Apple ontwikkelde uit het Next OS. Dit kreeg het bedrijf vorig jaar in handen met de overname van Next Software, inclusief de directeur van die firma Apple-oprichter Steve Jobs. Op de vraag waarom Apple meer dan 400 miljoen dollar betaalde voor dat bedrijfje, antwoordde Ellison: "Als Apple Jobs terugkreeg voor 433 miljoen, dan was dat het beste wat er is gebeurd sinds hij opstapte".

Jobs geen directeur

De directeur van Oracle bevestigde de geruchten dat Jobs niet aan wil blijven als directeur van het bedrijf. "Steve wil zich concentreren op zijn bedrijf Pixar Animation Studio's, zijn kinderen en zijn leven", zei hij. De Oracle-directeur is sinds enkele maanden lid van de directieraad van de noodlijdende computerfabrikant en tevens een goede vriend van Apple-oprichter Steve Jobs. Er wordt nog wel gespeculeerd dat de interim-directeur aan zal blijven als adviseur bij Apple. Verder suggereerde Larry Ellison dat Apple bijna een nieuwe directeur heeft gevonden. Hij noemde echter geen namen of details. n
 
Apple verkoopt 500.000 dollar online
Apple heeft met zijn online-winkel in de eerste twaalf uur sinds de opening ervan al een omzet van een half miljoen dollar gehaald. De nieuwe verkoop-site (http://www.store.apple.com/) verwerkte in die periode 4,4 miljoen 'hits'. Steve Jobs was zeer tevreden met 'deze snelle reactie van klanten op de Apple Store en de nieuwe G3-computers'.
Deze systemen werden vorige week tegelijk met de online-winkel gepresenteerd. De G3-computers zijn gebaseerd op de Power PC 750, de derde generatie van deze processor. Apple verlegt hiermee de snelheidsgrens voor consumentencomputers en haalt met zijn systemen nog steeds de hoogste kloksnelheden van de PC-industrie. Bovendien zijn de G3-processoren relatief goedkoop. De nieuwe Power Macintosh-computers worden via de online-winkel naar de exacte specificaties van de klant gebouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.