Corel begint aan Mac OS X-software

De noodlijdende Canadese softwareproducent Corel zet enkele van zijn applicaties over naar het op Unix-gebaseerde Mac OS X van Apple. In eerste instantie betreft dit de grafische programma's Coreldraw en Photopaint, die nu verkrijgbaar zijn voor de nieuwste versie van Apple's besturingssysteem.

De overgezette applicaties zijn tegenhangers van respectievelijk Illustrator en Photoshop van Adobe. Die softwareproducent moet zijn marktdominerende paradepaardjes echter nog altijd overzetten naar Mac OS X. Dat werk zou bijna gereed zijn.
Macintosh-fabrikant Apple helpt Corel door de nieuwe software prominent te plaatsen in zijn Amerikaanse winkels en op de eigen website. Hiermee oefenen de twee bedrijven druk uit op Adobe. Corel wil namelijk marktaandeel winnen en Apple wil meer applicaties op zijn nieuwe platform.

Overstap

Adobe's software draait wel op Mac OS 9. Die vorige versie is middels een emulatielaag beschikbaar als de Classic Environment in Mac OS X. Dit biedt gebruikers wel een migratiepad, maar geeft geen doorslaggevende reden voor dat overstappen.
Daarnaast oogt het gemis van belangrijke OS X-'eigen' (native) applicaties als die van Adobe niet bepaald gunstig. Oud-aartsrivaal Microsoft lanceert deze week de OS X-uitvoering van zijn bekende softwarepakket Office.
Dit late verschijnen van bekende, veelgebruikte toepassingen is volgens critici gerelateerd aan het feit dat de eerste versie van Mac OS X nog niet compleet was. In een paar maanden tijd heeft producent Apple enkele opwaarderingen uitgebracht die het prestatieniveau en de stabiliteit aanzienlijk hebben verbeterd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.