Gates stelt publiek teleur tijdens Comdex-inleiding

Lopende rechtszaak kwam nauwelijks ter sprake

Wie dacht dat Microsoft-topman Bill Gates tijdens zijn openingslezing van de Comdex een heldere toekomstvisie zou geven of in zou gaan op de lopende rechtszaak tegen zijn bedrijf, kwam bedrogen uit.

De uitvoerend directeur liet diverse gasten de producten van Microsoft ophemelen en wijdde slechts enkele schertsende woorden aan de juridische strijd tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie en twintig staten. Ook toen Gates zich met Steve Ballmer na afloop mengde onder de journalisten in de nachtclub van het Hilton hotel, zweeg de Microsoft-delegatie over de rechtszaak.

Personal companion

Bill Gates startte zijn presentatie met een kort filmpje, waarin hij terugblikte op het afgelopen jaar. Achtereenvolgens verschenen beelden van minister van Justitie Janet Reno, de taart die Gates in Brussel in het gezicht kreeg en het voor het bedrijf pijnlijke boek The Microsoft File. De beelden werden onderbroken door een tekenfilm van een boksende Gates die de ene na de andere klap incasseerde. Zo moet de miljardair zich dit jaar kennelijk hebben gevoeld. In zijn lezing schetste Gates een beeld van de ontwikkeling van de personal computer tot personal companion, een apparaat dat de gebruiker op alle mogelijke manieren bijstaat. Om dit te bereiken, moeten de computers eenvoudiger worden en dient de privacy van de gebruiker gewaarborgd te zijn. Voor de oplossing van het privacy-probleem ziet Gates een grote rol weggelegd voor de smartcard die in de computer past, met bijbehorende pincode. Om PC's simpeler te maken, dient het aantal commando's af te nemen. Ook de zoekmachines, die op veel Internet-pagina's verschijnen, moeten dezelfde uitvoering krijgen.

Keynote-speaker onwaardig

Gates maakte veel tijd vrij om uit te leggen hoe zijn nieuwe producten als SQL Server 7.0 en Office 2000 aan deze ontwikkeling bijdragen. Hij liet zijn eigen ontwikkelaar tekst en uitleg geven over de mogelijkheden van deze programma's. Zo verzandde het betoog van Gates in goedkope verkooppraatjes - een keynote-speaker onwaardig. Het dieptepunt van de avond was zonder twijfel het optreden van een motorcoureur, die na enkele rondjes met zijn voertuig over het podium, Motorcross Madness kwam promoten, het nieuwste spel van Microsoft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy