Bordermanager moet Novell vleugels geven

Technologie-chef Ricart verwacht veel van de firewall

Een met extra's volgepropte firewall en supersnelle cache-software moeten Novell veel omzet gaan opleveren. Glenn Ricart, de technologie-chef van het bedrijf, blijft hoopvol gestemd: "We groeien nog steeds sneller dan Windows NT."

Over twee jaar ziet de omzetverdeling van Novell er zo uit: half miljard dollar uit Netware, half miljard uit Groupwise, half miljard uit Bordermanager en een kwart miljard uit Managewise." Ricart voorziet een radicale verschuiving in de inkomsten. Twee van de vier genoemde producten genereren nu nog nauwelijks omzet. Vooral van de onlangs gelanceerde Bordermanager heeft Ricart hoge verwachtingen.
Bordermanager is een uitgebreide firewall en supersnelle cache voor Netware-netwerken. Er zitten bijzondere elementen in, onder andere voor virtual private networking. Hiermee zijn bedrijven in staat drastisch te besparen op hun telecommunicatiekosten doordat ze via Internet beveiligde verbindingen tot stand kunnen brengen. Daarmee kan bespaard worden op dure huurlijnen.
Het pakket is vooral bedoeld voor bedrijven die Internet op willen, maar problemen hebben met de beveiliging, het beheer en de traagheid van het net. Onder de noemer Bordermanager moet uiteindelijk een reeks toepassingen op de markt komen. Allen vullen ze het grijze gebied waar Internet en intranet elkaar raken.

Bandbreedte en beveiliging

"Toen ik ooit vroeg wat de belangrijkste problemen met Internet waren, het was 1983, kwamen er twee antwoorden: bandbreedte en beveiliging. Dat was in een tijd dat een Internet-backbone een bandbreedte van 56 Kbps had en men met modems van 1200 Kbps werkte. Beide problemen bestaan nog steeds", zegt Ricart. Bordermanager pakt die twee problemen aan. Door de supersnelle, intelligente cache worden de reactietijden van websites tweehonderd keer sneller. De firewall van Bordermanager is geavanceerd en biedt zogenoemde 'niveau drie'-bescherming (dus niet alleen packet filtering maar ook circuit gateway en application proxies).
Het pakket is in recordtempo ontwikkeld (één jaar) door de Novell-afdeling in Silicon Valley; een vestiging die men ooit heeft overgehouden aan de acquisitie van Digital Research.

Sterker dan nu

Ricart noemt drie punten waarom Novell over twee jaar sterker zal staan dan het nu. Ten eerste heeft het bedrijf een groot geïnstalleerd park netwerken. "Bovendien groeien we sneller dan Windows NT. De cijfers van onderzoeksbureau IDC over het eerste kwartaal van 1997 laten dat zien." Het onderzoeksbureau kon deze cijfers niet bevestigen, maar over het gehele jaar 1996 genomen blijkt Novell, in Europa althans, meer te hebben verkocht dan Windows NT.
Op de derde plaats verwacht Ricart dat Netware zich als applicatieserver zal waarmaken. Met de nieuwe Java Virtual Machine voor Netware kunnen Java-applicaties rechtstreeks op de server draaien. Volgens Ricart leent een besturingssysteem als Netware zich bij uitstek voor intranet- en Internet-achtige toepassingen. Het gaat vooral om het ophalen van Html-bestanden. Novell Netware is geoptimaliseerd voor het lezen van deze bestanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.