HP roept aparte bedrijfstak in het leven voor Procurve-switchingfamilie

Inktpatronen en ... switches

Je hoort er weinig van, maar HP is bezig met een inhaalrace op het gebied van ethernet-switches. Naast bekende namen als Cisco, Enterasys en 3Com is HP in deze markt sterk in opkomst. Europa had al een voorkeur voor de degelijke doorsnee-switches van het bedrijf. Door de economische tegenwind groeit nu ook de populariteit in de VS.

"Naast de marges op inktpatronen zijn die op switches het hoogst bij HP", stelt de Amerikaan Brice Clark. De strategisch directeur van de netwerktak deed op zijn wereldtour voor de aankondiging van een aantal nieuwe loten aan de Procurve-switchingfamilie ook Nederland aan. Clark heeft aan de basis gestaan van de 10Base-T-standaard voor ethernet en prijst inmiddels gigabit-switches aan, die de applicatielaag in het netwerk voor een gedeelte kunnen aansturen.
Clark verwacht veel van de nieuwe generatie ethernet. Hij ziet deze voornamelijk aan de rand van het netwerk, terwijl tot nu toe de verwachting was dat gigabit-ethernet veel meer toegevoegde waarde had. "Pieken in het hart van het netwerk zijn te voorkomen door de rand van meer capaciteit en intelligentie te voorzien. Daarom zal 10 Gbps-technologie in het hart minder snel groeien dan 1 Gbps op de desktop."

Zwakke broeders

Clark voorspelt dat gigabit de komende tijd de desktopcomputers gaat veroveren, vooral ook omdat de prijs per poort aan het zakken is. Niet iedereen kan die race volhouden, is zijn verwachting. Zwakke broeders als Alcatel en Nortel ziet hij op korte termijn eieren voor hun geld kiezen en zich terugtrekken naar switches voor spraakverkeer. Andere specialisten als Extreme en Cisco ziet hij minder presteren omdat zij weliswaar meer geavanceerde, maar ook duurdere producten aanbieden dan zijn bedrijf.
Volgens HP zijn hun switches scherp geprijsd, omdat in de apparaten minder computerchips verwerkt zijn. Het eenvoudiger ontwerp is daardoor goedkoper te fabriceren. Een andere stimulerende factor voor de Procurve is ongetwijfeld het feit dat het product weinig last heeft gehad van de overname van Compaq. De voormalige concurrent deed niets met ethernet-switching. Dat heeft de netwerktak van HP slagvaardig gehouden, een belangrijke succesfactor in deze moeilijke tijden.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.