Tivoli krijgt voet aan Nederlandse grond

Michael D'Eath: "Ons beheersysteem zal volledig 'gejavatiseerd' worden"

De belangstelling voor Tivoli TME 10 begint in Nederland toe te nemen. De eerste implementaties in Nederland zijn voltooid en een aantal andere zijn nog aan de gang, zoals bij de KLM. Het door IBM gekochte Tivoli plaatst zich steeds meer in de kijker van de Europese markt. Vorige week deed de Tivoli-roadshow Zoetermeer aan, waar 130 belangstellenden op kwamen dagen. "Wij zijn typisch zo'n bedrijf dat altijd alleen in de Verenigde Staten aanwezig is geweest", zegt Michael D'Eath, directeur bij Tivoli Systems.

Opmerkelijk waren de uitspraken van D'Eath over de toekomst van de zogenoemde frameworks. Hij verwacht dat grote beheersystemen verworden tot een soort massa-artikel, standaard meegeleverd in besturingssystemen. "Windows NT 5.0 zal al een aantal beheerdiensten bevatten", zegt D'Eath, die overigens niet verwacht dat Tivoli als gevolg van die ontwikkeling zijn bestaansrecht verliest. Specifieke diensten zullen volgens zijn visie altijd noodzakelijk blijven. "Uiteindelijk levert de applicatiesoftware de toegevoegde waarde, niet beheersoftware. Een framework is de lijm tussen de duizenden systemen die de infrastructuur bij elkaar houdt", meent D'Eath

Moeizame implementatie

Volgend jaar komt Tivoli met een beperkte Java-versie van zijn software. De gebruikersinterfaces worden in Java geschreven. D'Eath ziet vooral mogelijkheden voor Java aan de serverkant. "Het kost ons nu veel moeite om de één miljoen regels code van TME 10 bij elke nieuwe versie aan te passen voor elk platform dat we ondersteunen. Over twee jaar zal het grootste gedeelte van onze software in het platformonafhankelijke Java verschijnen", aldus D'Eath.
De Tivoli-directeur is weinig lovend over zijn concurrenten Computer Associates (Unicenter) en Hewlett-Packard (Openview). Volgens D'Eath schaffen 70 tot 80 procent van de bedrijven die een beheersysteem kopen Tivoli TME aan. Het onderscheidende kenmerk ten opzichte van concurrerende producten is de object-georiënteerde structuur: "De ingrepen van de systeembeheerder zijn als het ware gescheiden van de oorzaken van problemen. Generieke functies lossen specifieke problemen op verschillende platformen op." Systeembeheerders hoeven daardoor geen specialisten te zijn. VMS-systemen en de AS/400 worden vanaf volgend jaar ondersteund.
D'Eath claimt dat de implementatie van Tivoli TME in een nieuwe infrastructuur niet langer dan zes maanden hoeft te duren. In historische tot complexe gegroeide infrastructuren duurt het allemaal veel langer. Toch ziet hij weinig in de kritiek dat het installeren van een framework even problematisch zou zijn dan het invoeringstraject van erp-software van Sap, Oracle of Baan. Tivoli is echter, net als de erp-leveranciers, hard bezig om via modellen implementaties te vereenvoudigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.