Geruchtenstroom over Apple OS

De geruchtenstroom rond de toekomst van het besturingssysteem van Apple's Macintosh zwelt aan. Enige weken geleden bracht The Wall Street Journal een verhaal waarin beschreven werd dat topman Gilbert Amelio zich liet ontvallen dat er een fundamentele verandering verwacht mocht worden. Kort daarop verweerde Apple zich door te stellen dat de woorden van Amelio verkeerd geïnterpreteerd waren.

Recentelijk kwam Apple opnieuw in het nieuws met de uitspraak van een niet nader genoemde woordvoerder die "een belangrijke strategische annoncering" op het gebied van het besturingssysteem voorspelde. Deze aankondiging zou binnen enkele maanden verwacht mogen worden. Ook andere medewerkers van de fabrikant zouden hints gegeven hebben in deze richting. Bovendien wijzen sommige uitspraken van insiders erop, dat al het werk aan Copland stilgezet is.

Microsoft dwingt

De geruchten vinden hun oorsprong in het feit dat de volgende generatie besturingssystemen van Apple - codenaam Copland - jaren op schema achter liggen. Het huidige Mac OS onderscheidt zich niet meer voldoende van de produkten van Microsoft om een keuze in het voordeel van de Mac te kunnen rechtvaardigen. Talloze grote bedrijven hebben inmiddels besloten niet langer te investeren in Apple-apparatuur.
Eén van de vaste fundamenten onder de geruchten vormen de onderhandelingen die Apple nu al weken voert met de start-up softwarefabrikant Be. Dit bedrijf is in 1991 opgericht door Jean-Louis Gassee, een ex-medewerker van Apple. Het zou een eersteklas besturingssysteem ontwikkeld hebben, waarvan de directie van Apple zeer gecharmeerd is.
Als Apple uiteindelijk kiest voor het besturingssysteem van Be, dan wordt dit ingezet als concurrent van Windows NT. Op dit moment beschikt Apple niet over server-software die de strijd met NT aankan. Probleem met Be is dat het niet compatibel is met bestaande Mac-programma's. Apple zou dit probleem deels kunnen opvangen met emulatoren. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.