NEC concentreert PC-tak in Nederland

Reorganisatie is voor Europa voornamelijk naamsverandering

Computerfabrikant NEC herziet zijn wereldwijde PC-strategie en concentreert zijn activiteiten op dat vlak nu in het Nederlandse Wijchen. PC-dochteronderneming Packard Bell NEC heet vanaf begin volgend jaar NEC Computers International (NEC CI).

Deze Europese organisatie houdt zich voortaan bezig met alle PC-zaken buiten China en Japan. Het Japanse NEC zal die twee Aziatische markten zelf bedienen. "In de praktijk bestreek Packard Bell NEC Europa al lang het zogenoemde Emea-gebied (Europe, Middle-East and Asia-Pacific). Net zoals bijvoorbeeld Compaq dat heeft ingedeeld", legt Hans Schinkel, directeur Nederland, uit.

Toevoeging

"Het enige nieuwe is de toevoeging van Noord-Amerika." De reorganisatie komt voor Europa dus voornamelijk neer op een naamsverandering, erkent de directeur. De interne structuur en directieposities blijven dan ook ongewijzigd. Marcel Horssius, voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van Packard Bell NEC Europa, wil nog niet reageren op dit nieuws. Hij zegt dat het nog te voorbarig is om hierover een mening te geven. De voorzitter meldt dat de OR zich nu over de plannen buigt.
Directeur Schinkel is minder terughoudend; hij voorziet voor het verkoopkantoor in Wijchen geen grote veranderingen. "Wij hebben het afgelopen jaar al fors uitgebreid, maar die groei wil ik nu gaan beperken." Dat hoeft overigens niet te gelden voor de Europese verkoop- en marketing-organisatie die voor een deel ook in Nederland (Wijchen) is gevestigd. De productiefaciliteiten voor de Europese markt bevinden zich in Frankrijk (Angers) en sinds vorig jaar ook in Schotland.

Terugtocht VS

De consumenten-merknaam Packard Bell geniet in de Verenigde Staten geen goed imago. Het bedrijf verloor de laatste tijd fors marktaandeel aan concurrenten als Compaq en e-Machines. In de detailhandel was Packard Bell inmiddels afgezakt naar de zesde positie. De totale Amerikaanse verkoop daalt dit jaar van 1,5 miljard dollar naar 700 miljoen dollar.
Dit alles was voor NEC reden om 80 procent van de 2600 Packard Bell NEC-personeelsleden in de VS te ontslaan en zich grotendeels terug te trekken uit die markt. Die operatie zal resulteren in een verlies van 150 miljoen dollar voor 1999. Dat boekjaar wordt de volgende maand afgesloten. NEC heeft samen met minderheidsaandeelhouder Groupe Bull in totaal 2 miljard dollar gestoken in de Amerikaanse PC-activiteiten. Het 'nieuwe' NEC Computers International is voor 95,6 procent in handen van NEC en voor 4,4 procent eigendom van het Franse Bull.

Europese dochter

Het restant van de Amerikaanse PC-tak wordt herdoopt tot NEC Computers en valt onder het Europese NEC CI. Deze Amerikaanse dochter zal voortaan alleen het bedrijfsleven bedienen met de merknaam NEC. "De organisatie in de Verenigde Staten is afgeslankt tot een veel kleiner, efficiënter bedrijf. Maar dat zal zeker ook nieuwe bedrijfsklanten gaan werven", aldus Schinkel. De Amerikaanse tak moet vanaf volgend jaar winstgevend zijn.
In tegenstelling tot de Verenigde Staten, draait Packard Bell NEC Europa wel met winst. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 12 procent van de Europese markt in handen en verwacht voor dit kalenderjaar een omzet van 1,7 miljard dollar. Uit metingen van onderzoeksbureau Dataquest blijkt dat Packard Bell NEC de grootste PC-verkoper is in Groot-Brittannië. Verder bevindt het zich in de top vijf van PC-leveranciers voor de overige negen West-Europese landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.