AMD verslaat Intel weer op snelheid

Processorrace gaat over in hogere versnelling

AMD brengt dit jaar nog een 750 MHz-uitvoering van zijn Athlon op de markt. Dit zegt AMD-president Jerry Sanders, die ook belooft de productiecyclus volgend jaar op te voeren om eerder met nóg snellere chips te komen.

Computers met 750 MHz Athlon-processoren zullen tegen het einde van dit jaar verkrijgbaar zijn bij de grote PC-fabrikanten. Dat is een kwartaal eerder dan we gepland hadden", aldus de topman. Dit nieuws onthulde hij op een bijeenkomst voor financiële analisten.
AMD meldt in het lopende vierde kwartaal een grotere omzet te halen dan aanvankelijk was verwacht. De chipproducent denkt uit te komen op meer dan 800 miljoen dollar. Daarmee komt het bedrijf dicht in de buurt van het 'break-even'-punt dat op 850 miljoen dollar ligt. President Sanders zegt de aanstaande gunstige resultaten te danken aan de goede verkoop van microprocessoren en flash-geheugenchips.

Eenmaal, andermaal

Ondertussen ontfutselt AMD met de lancering van een 750 MHz-Athlon voor de tweede maal de snelheidskroon aan Intel. Die processorfabrikant komt pas volgend jaar met een 800 MHz-opvolger voor zijn net-gelanceerde 733 MHz Coppermine-processor. Eerder moest Intel zich al gewonnen geven toen AMD zijn eerste lichting Athlons lanceerde waaronder een uitvoering die 700 MHz haalde. De Pentium III bleef toen nog steken op 650 MHz.
De volgende reeks Pentium III-chips, geproduceerd op basis van 0,18 micron transistor-technologie, kwam vervroegd uit met als topsnelheid 733 MHz. De snelste uitvoeringen van die Coppermine-processoren zijn echter nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Grote PC-fabrikanten moeten wachten tot de productie van de 700 en 733 MHz-versies op gang komt. Dat zou pas in januari volgend jaar het geval zijn.

Prijzenoorlog

Intel is nu de strijd aangegaan en probeert onder het prijsniveau van AMD te duiken. Die concurrent laat dat niet op zich zitten. Op dit moment valt de vergelijking prijs/prestatie gunstig uit in het voordeel van de Athlon. AMD's chip haalt door zijn nieuwe ontwerp namelijk een hoger prestatieniveau dan de Pentium III op gelijke kloksnelheid. Intel staat echter klaar om in december de prijzen voor zijn Pentium III-varianten weer aan te passen.
Analist Michael Slater van marktanalysebureau Microdesign Resources voorziet een omvangrijke veldslag. AMD heeft momenteel de meest geavanceerde chip-technologie in huis, maar Intel heeft veel marktaandeel en versnelt nu de levenscyclus van zijn processoren, aldus Slater.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker