Fujitsu verlegt limiet voor chip-clustering

Computerleverancier Fujitsu heeft een eigen 64-bit Sparc-processor ontworpen die in een bundel van maximaal 128 stuks één smp-server kan clusteren. Dat is twee keer het maximum aantal chips van Sun Microsystems' eigen serverlijn. De komst van de nieuwe processor heeft geen consequenties voor de verkoop van Suns Ultra Enterprise servers. De firma benadrukt dat het niet stopt met de wederverkoop daarvan.

De nieuwe Granpower-machines (GP) van Fujitsu zijn ontwikkeld in samenwerking met diens ontwerp- en productiepartner PFU. De clustering van 128 processoren wordt bereikt door de derde generatie Sparc64-processor te gebruiken van dochteronderneming Hal Computer Systems. Het prestatieniveau wordt nog verder verhoogd door Fujitsu's hoge-snelheids Synfinity-tussenkoppeling. Deze verbindt het geheugen met de processoren. De Japanse firma komt nu met zijn eigen ontwerpen naar buiten omdat het meer functionaliteit wil bieden dan Sun met diens serverlijn.

Voorsprong

Begin volgend jaar verschijnen de eerste nieuwe servers op de markt. Deze gebruiken acht Sparc64 met een kloksnelheid van 225 of 250 MHz per processor. Deze kloonchips, ontwikkeld door Hal Computer Systems, zouden naar verluidt gelijkwaardig zijn aan de aanstaande Ultrasparc III Cheetah-processor van Sun. Deze duikt eind volgend jaar op in de volgende generatie Serengheti-servers. Fujitsu komt in de loop van 1999 al met 275 en 300 MHz. Verder krijgen deze aanstaande Granpower-systemen (GP) nieuwe mogelijkheden voor betere betrouwbaarheid, schaalbaarheid en beheer.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.