EMC strikt Compaq

Kersverse partner uit scherpe kritiek op 'nieuwe openheid'

Computerfabrikant Compaq en opslagleverancier EMC sluiten een verbond om hun opslagsystemen wederzijds te koppelen. De twee geven elkaar informatie over en toegang tot de eigen opslagsystemen en beheersoftware. Compaq is hiermee de eerste partner voor EMC's open strategie die de laatste eind vorige maand aankondigde. Mark Lewis, vice-president van Compaqs opslagdivisie, uit echter scherpe kritiek.

EMC zegt wel dat ze open zijn, maar het is nog altijd met hun bedrijfseigen systemen en dus op hun voorwaarden. Eigenlijk doen alle bedrijven dat; Microsoft is ook open zolang je maar met hen meespeelt. EMC voegt nu een extra middleware-laag toe om openheid te bereiken. Dat is geen openheid, maar een farce; zij houden nog steeds de sleutels in handen."
"Wij verwerken open toegang voor producten van andere leveranciers direct in de api's (application program interfaces) voor onze opslagsystemen, en dat doen we al jaren. Kortom, ik juich EMC's boodschap toe, maar niet het proces." Ironisch genoeg lijkt Compaqs kersverse samenwerking met EMC steun voor de Widesky-middleware in te houden. Woordvoerders van de computerfabrikant ontkennen dit echter met klem.
Lewis verklaart deze discrepantie met de opmerking dat openheid alleen komt door samenwerking. Hij meent dat EMC op termijn 'echt' open zal zijn. "Anders redden ze het niet. De winstmarges van het bedrijf zijn de afgelopen maanden al teruggelopen van 59 naar 30 procent."

Groot, groter

Compaq en EMC zijn de grootste spelers in de markt voor raid-opslag (redundant array of inexpensive disks). "Het is niet algemeen bekend, maar wij zijn de grootste opslagleverancier gemeten naar het verkochte aantal terabytes (TB) én we zijn de tweede gemeten naar omzet. Compaqs opslagsystemen genereren twee miljard dollar per jaar. Dat is zonder de omzet uit direct-verbonden opslag bij servers en diensten mee te tellen; dan komt het uit op ongeveer vijf miljard per jaar."
Het pact met EMC omvat overigens niet diens middelzware Clariion-opslagsystemen, die het in oktober 1999 in handen kreeg door overname van serverproducent Data General. Don Swatik, vice-president wereldwijde allianties bij EMC, laat echter doorschemeren dat dit wel op stapel staat voor een tweede fase van de overeenkomst. Hij laat niet weten wanneer dat gebeurt.

IBM-alliantie

Compaq had eerder al een opslagrelatie met IBM, maar deze is vorige maand uiteengevallen. Lewis reageert gelaten: "Wij dachten oorspronkelijk dat IBM's medewerking een marktvereiste was, maar dat bleek niet zo te zijn. Bovendien was het voornaamste doel van de alliantie het bewerkstelligen van interoperabiliteit tussen onze opslagsystemen en dat is gelukt."
"De wederverkoopovereenkomst met IBM was een opstapje." De opslagtopman zegt dat de alliantie inmiddels al breder was dan alleen een samenspel tussen Compaq en IBM. Ook HDS, EMC, Macdata en Broccade zitten in de alliantie. "En er is nu een werkgroep 'open opslag' van de Snia (storage networking industry association) met zevenendertig leden." Het momentum is er, concludeert het Compaq-opslaghoofd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.