Muisarm-ziekte dreigt uit de hand te lopen

Steeds meer beeldscherm-werkers zullen last krijgen van aandoeningen aan nek, schouders en armen/polsen als er niets wordt gedaan aan hun werksituatie. De FNV Dienstenbond houdt er ernstig rekening mee dat deze klachten in de komende jaren zullen toenemen. Eenzijdig werk, ergonomisch niet verantwoorde werkplekken en langdurig 'muizen' zijn de voornaamste boosdoeners.

Dit blijkt uit het onderzoek 'RSI bij beeldschermwerk', dat de FNV-bond heeft gedaan naar de zogenoemde muisarm-ziekte of 'Repetitive Strain Injuries' (RSI). De laatste jaren is het werken met de computer van karakter veranderd. Niet alleen is het beeldschermwerk intensiever geworden, maar ook blijft de hoeveelheid beweging van iemand op zijn werkplek steeds verder afnemen. De FNV-bond vreest dan ook dat RSI de beroepsziekte van de jaren negentig wordt.

Hoge belasting

Uit het onderzoek blijkt dat ernstige RSI vooral optreedt na vrij kortdurende hoge belastingen. Enkele maanden verkeerd werken kan al fataal zijn. Als gedurende zo'n periode erg veel werk op iemand afkomt, neemt het risico toe. Jarenlang werken met een lage belasting kan weinig kwaad.
Afgeraden wordt extreem lang met een muis te werken. De meeste kans op herstel bestaat als de klachten in een vroeg stadium serieus worden genomen. Mensen die hun aandoeningen aanvankelijk bagatelliseren, blijken ook na lange tijd niet geheel meer te genezen.
De FNV denkt dat deze beroepsziekte met name in Nederland veel voorkomt. Zeer veel mensen zijn hier de laatste jaren met een beeldscherm gaan werken. In Europa staat Nederland op de eerste plaats. Een op de drie werknemers zit (bijna) full time achter een beeldscherm. 44 Procent van de werknemers zit minstens vier uur per dag op de computer te werken, 55 procent werkt meer dan een kwart van de werktijd (dus minstens 2 uur) op de PC. Van de mannelijke werknemers zit 64 procent langer dan 2 uur voor de PC. Bij de vrouwen is dit percentage 36.

Zittend werk

Ook de taken die met de computer worden uitgevoerd, zijn veranderd. Enkele jaren geleden werd het beeldscherm vooral gebruikt voor het maken van brieven en andere primaire taken. Nu komen daar allerlei secundaire taken bij zoals het bijhouden van een archief, het opzoeken van gegevens, financiële administratie, klantenbeheer en tijdschrijven.
Daar komt nog bij dat de mensen minder beweging hebben op hun werkplek. Men hoeft minder op te staan om te lopen naar archieven, boekenkasten en collegae. Ook op de werkplek zelf wordt steeds meer in een en dezelfde houding stilgezeten. Waar men vroeger toch nog veel in de papieren zat te bladeren, het typen afwisselde met schrijven en in zijn lade aan het zoeken was, worden ook deze bewegingen minder.
De FNV-bond heeft daarom het 'aktieplan beeldschermwerk' opgestart. Geprobeerd wordt klachten te voorkomen middels goede voorlichting. Een ander doel is reïntegratie van mensen die uit het werkproces dreigen te vallen ten gevolge van deze klachten. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.