HP onthult Itanium-blades

HP heeft de begin dit jaar aangekondigde bladeservers met Itanium 2-processoren officieel gelanceerd. De machines zijn vanaf begin komend jaar te verkrijgen.

HP brengt in het eerste kwartaal van 2006 de blades met twee Itanium 2-processoren op de markt. NEC lanceerde zijn Itanium 2-blades eind 2004 al en Hitachi deed dat in juli dit jaar. HP onthulde een maand daarvoor de nieuwe generatie van zijn fouttolerante NonStop-servers, oorspronkelijk Tandem geheten, die in wezen zijn opgebouwd uit Itanium-blades. De lancering van de op zichzelf staande blades leek dan ook nabij.
Met de komst van deze nieuwe bladeservers kan HP zijn eigen Unix-variant HP-UX 11i ook op blades bieden. De serverleverancier voert al geruime tijd blades met Intels Xeon-processor en AMD's Opteron-chips. Op die x86-chips draaien Linux en Windows, maar niet HP-UX. Nu de leverancier al zijn ondersteunde besturingssystemen op blades biedt, kan het breder mikken op consolidatieprojecten, waarbij ook combinaties van semi-64-bit x86- en 64-bit Itanium-systemen mogelijk zijn.

Half jaar later

Ondertussen kampt Intels 64-bit processor nog altijd met tegenslag. De producent liet vorige week weten dat de volgende Itanium-generatie, codenaam Montecito, een half jaar vertraging oploopt. De processor komt midden 2006 uit en draait op een lagere kloksnelheid dan eerst gepland (1,6 GHz in plaats van 2,0 GHz). Dit vanwege mogelijke hitteproblemen, wat bij servers in het algemeen en bij blades in het bijzonder van belang is. Eerder liet de directe pc-producent Dell de chip al vallen en ook IBM is wat meer terughoudend.
Laatstgenoemde heeft nu wel een overeenkomst gesloten met concurrent Sun Microsystems voor de levering van diens Unix-variant Solaris op IBM-blades met x86-processoren. Sun heeft zelf ooit blades gevoerd, maar daar weinig succes mee geboekt. De recent teruggekeerde Sun-grondlegger en hardware-ontwerper Andy Bechtolsheim werkt echter aan enkele vooralsnog geheime serverontwerpen met AMD's Opteron.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.