Reorganisatie SGI kost topman de kop

Verlate herstructurering bedreigt duizend banen

De huidige reorganisatie bij Silicon Graphics zet zeker duizend banen op de tocht. Het eerste slachtoffer was directeur Edward McCracken. Vorige week vrijdag heeft hij zijn functie - onder druk - opgegeven.

Het bedrijf begon de dag daarvoor aan een grondige herstructurering waarbij ondermeer een fors aantal banen wordt opgeheven. Om dit op te vangen, incasseert Silicon een kostenpost van 50 miljoen dollar voor zijn tweede kwartaal dat het in december afsluit.
Deze ontslagen zouden neerkomen op zeker 10 procent van het totale aantal werknemers. Begin vorige week werd er nog gesproken van maximaal 5 procent. Topman Ed McCracken valt hier dus ook onder, hoewel er nog geen vervanger is gevonden. Voorlopig vervult Robert Ewald, vice-president van de divisie voor computersystemen, de functie van zijn ex-baas. Verdere leegloop in de top wordt veroorzaakt door het ontslag van Gary Lauer, het hoofd van de wereldwijde afdeling Field Operations.
Oorspronkelijk zou de herstructurering van het noodlijdende bedrijf vorige week maandag van start gaan. Silicon Graphics rapporteerde die week een verlies van 37 miljoen dollar voor het op 30 september afgesloten eerste kwartaal van boekjaar 1998. Dit verliescijfer is exclusief een last van 19 miljoen dollar als gevolg van de overname van Paragraph International. In dezelfde periode vorig jaar incasseerde Silicon een verlies van 22 miljoen dollar. De omzet steeg nauwelijks en kwam uit op 768 miljoen dollar, tegen 766 miljoen een jaar eerder.
Vol gens een woordvoerder van het bedrijf moet de komende reorganisatie "de uitgaven in overeenstemming brengen met de huidige situatie". Analisten speculeren dat SGI op zoek zou zijn naar een grote investeerder of zich zelfs te koop aanbiedt. Vooral de divisies voor applicatie-ontwikkeling en chip-ontwerp staan hierbij op het spel, zo is de overtuiging.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.