Dienstverlening lonkt

Ook Hitachi wil aan de consultancy

Serverfabrikanten storten zich in toenemende mate op de dienstverlening om hun producten te begeleiden én te verkopen. Hitachi is de nieuwste toevoeging aan de rij die reeds Compaq, Unisys, binnenkort Hewlett-Packard (HP) en van oudsher IBM omvat.

De Japanse hardwareleverancier is van plan de dienstverleningstak van de Amerikaanse accountantsfirma Grant Thornton in te lijven voor 175 miljoen dollar. De aanstaande dochter valt onder de Amerikaanse werkmaatschappij, maar behoudt zijn zelfstandigheid en eigen directie. Dit maakte Hitachi vorige week bekend.
Het gaat om een bedrijfsgroep met vijfhonderd werknemers die vorig jaar 90 miljoen dollar bijdroeg aan Grant Thorntons totaalomzet van 416 miljoen dollar. Het bedrijf is het op zes na grootste accountancy-bedrijf in de Verenigde Staten en bedient vooral middelgrote ondernemingen.

Stroomafwaarts

Zowel Hitachi als Grant Thornton gaat met deze actie mee met de stroming in hun respectievelijke industrietakken. Hitachi zoekt uitbreiding in de dienstverlening, dat ook het integreren van eigen servers met andermans' systemen omvat.
De hardwareleverancier wil langs deze weg ook hechtere banden smeden met grote Amerikaanse hardware- en softwareleveranciers. Onder de relaties van Grant Thornton bevinden zich Oracle, i2 Technologies en Sun Microsystems.

Scheiding

Grant Thornton op zijn beurt beoogt een scheiding tussen zijn boekhoud- en bedrijfsadviesactiviteiten. Eerder onderging adviseur en dienstverlener Andersen al een soortgelijke splitsing.
De aanleiding hiervoor is het vermijden van elke zweem van belangenverstrengeling of afhankelijkheid tussen de accountants- en consultants-afdelingen. Die laatstgenoemde activiteit zou namelijk oneerlijk - en mogelijk onwettig - voordeel kunnen hebben van de eerste activiteit.
Verder is dienstverlener Price Waterhouse Coopers (PWC) bezig zijn consultancy-tak over te dragen aan computerproducent Hewlett-Packard (HP). De twee werken nu de details uit van deze overeenkomst, die een waarde heeft van ongeveer 18 miljard dollar.
De aangekondigde overname van Grant Thornton verbleekt hierbij. Hitachi-president Etsuhiko Shoyama laat echter weten een bedrag van 3 miljard dollar gereserveerd te hebben voor het uitbouwen van de IT-dienstverlening van zijn onderneming. Dat moet in de komende drie jaar gebeuren. De overeenkomst tussen HP en PWC is breder dan alleen IT-dienstverlening; deze betreft ook algemene bedrijfsconsultancy.
 
 
Fiorina onder vuur
President Carly Fiorina van Hewlett-Packard (HP) staat sinds vorige week bloot aan kritiek van aandeelhouders. Die reageren niet onverdeeld positief op de geplande overname van Price Waterhouse Coopers (PWC). Computerfabrikant HP wil zich inkopen op de consultancy-markt door PWC in te lijven. Topvrouw Fiorina zegt zo beter te kunnen concurreren met IBM, die het merendeel van zijn omzet sinds enkele jaren dankt aan dienstverlening, zoals systeemintegratie. Investeerders twijfelen echter door de waarschijnlijke integratieproblemen bij het samengaan van de twee bedrijven. Bedrijfsconsultant PWC zou namelijk te algemeen zijn om eenvoudig in een IT-onderneming als HP opgenomen te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.