Bea Systems gooit het roer om

Middlewareleverancier bouwt e-commerce toepassingen met componenten

Middlewareleverancier Bea Systems gaat zich volledig richten op het bouwen van applicaties voor e-commerce op basis van componenten. Samen met verscheidene partners, waaronder Unisys start Bea met de bouw van op Java gebaseerde applicaties voor de elektronische handel.

De applicatieservers Tuxedo en Weblogic vormen de basis van het platform waarmee bedrijven snel applicaties voor e-commerce kunnen bouwen", zegt Jeri Edwards, vice-president strategie en productplanning van Bea Systems.
Zij legt er de nadruk op dat snelheid van het bouwen van applicaties voor elektronische handel de hoogste prioriteit heeft. "We moeten beseffen dat we te maken hebben met de zogenoemde E-generatie. Dat is de generatie die alles via het web doet. Niet alleen privé-zaken, zoals het kopen van een boek of een CD, maar ook informatie opsporen en logistieke ketens besturen." Als je snel wilt bouwen, is het werken met softwarecomponenten onontkoombaar. Edwards geeft toe dat veel software-ontwikkelaars daar een hekel aan hebben. "Meestal wil een ontwikkelaar iets toevoegen aan een standaardcomponent waardoor deze beter is afgestemd op een specifieke toepassing. Dat is wel te begrijpen, maar ook jammer, want de productiviteit gaat juist exponentieel omhoog bij het hergebruik van componenten. Wij hebben in de praktijk voorbeelden gezien waarbij het bouwen van een applicatie dan in een derde van de gebruikelijke tijd gaat."

Overnames

De verschuiving van Bea Systems van middleware naar e-commerce komt niet uit de lucht vallen. Het vier jaar geleden opgerichte Bea groeide aanvankelijk snel dankzij de Tuxedo en Weblogic. Volgens IDC heeft het bedrijf hiermee bijna de helft in handen van de markt van de transactie servermarkt. Maar het bedrijfseigen Tuxedo raakt langzamerhand verouderd, want de markt vraagt om gestandaardiseerde op componenten gebaseerde producten. Daarop nam Bea diverse bedrijven over op het gebied van softwarecomponenten. Door die overnames raakte het bedrijf behoorlijk in het rood, maar de omzet steeg wel flink naar ruim honderd miljoen dollar het laatste kwartaal. Dankzij de kennis die Bea nu heeft over het bouwen van applicaties met componenten is het een kleine stap om zich volledig te richten op elektronische handel.
 
Titanic
De producten van Bea Systems hebben een uitstekende reputatie bij gebruikers. Diverse onderzoeksbureaus roemen de degelijkheid van de software. Maar met de naamgeving is het bedrijf minder gelukkig. Edwards: "De Corba Object Transaction Monitor had de codenaam 'Iceberg' om aan te geven dat de ontwikkelaar slechts gebruik maakt van het topje van de functionaliteit: de monitor zorgt voor de rest. De naam leent zich ook voor verdere woordspelingen. Zo kun je de componenten binnen de ijsberg ijsklontjes noemen en een applicatie van componenten een iglo. Maar ja, toen ging de film de Titanic in première."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-12T00:00:00.000Z Wim Amerongen