Hollywood heeft vrede met beveiligingsoplossing DVD

EINDHOVEN - Na uiterst moeizame onderhandelingen hebben de gezamenlijke DVD-fabrikanten, de computerindustrie en Hollywood een akkoord bereikt over de beveiliging van digitale video disk-spelers tegen het illegaal kopiëren van films. De hele ontwikkeling, inclusief de komst van de DVD-Rom drives, was afhankelijk van dit overleg. De overeenkomst betekent dat het licht voor de opvolger van de CD-Rom nu op groen staat. De eerste spelers kunnen binnenkort op de markt komen.

De computerindustrie had dus veel belang bij het overleg tussen het DVD-consortium onder leiding van Philips en Toshiba en de Amerikaanse filmindustrie. Tot opluchting van de IT-branche is een oplossing gekozen die weliswaar niet ideaal is, maar de belangen van deze industrie niet al te zeer schaadt. Aanvankelijk had Hollywood namelijk een voorstel gedaan dat als bij-effect had dat op de apparatuur nauwelijks meer computersoftware kon worden gekopieerd. Het zou de spelers ook duurder maken.
Uiteindelijk is een versleutelingstechniek gekozen, die voorkomt dat de DVD-schijfjes het voorwerp worden van piraterij. In de afspeelapparatuur wordt een voorziening ingebouwd die ervoor zorgt dat de films alleen op een televisiemonitor goed zijn te zien. Wanneer de filmbeelden worden overgezet naar opname-apparatuur komen er vervormingen. Bovendien heeft Hollywood het voor elkaar gekregen dat apparatuur in het ene werelddeel films afkomstig uit andere delen van de wereld niet kan afspelen. Het heeft dus geen zin films uit Amerika te halen en hier te verkopen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-08T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.