EMC past strategie aan

Geplaagde opslagleverancier zoekt redding via beheersoftware en partner

EMC presenteerde een dramatisch verlies over het derde kwartaal. Na een lange euforische periode is de opslagleverancier met beide benen op de grond beland. Een kleine vierduizend mensen vertrokken dit jaar, maar boegbeeld Mike Ruettgers is gebleven. Samenwerking met Dell en grensverleggende open beheersoftware moeten zijn bedrijf de oude glans teruggeven - als de economie aantrekt.

De economische recessie is de hoofdoorzaak. Kijk naar de omzetten van het laatste kwartaal. Als je die van ons en van onze belangrijkste concurrenten IBM en HDS (Hitachi) optelt, kom je lager uit dan alleen onze omzet in het tweede kwartaal. De markt is ingestort."

Minimaliseren

Ruettgers ervaart het rampzalige derde kwartaal als de moeilijkste periode ooit bij EMC. Sinds begin dit jaar is hij bestuursvoorzitter, nadat hij vanaf 1992 als ceo de kar heeft getrokken. In die periode groeide de omzet van 125 miljoen dollar tot een kleine negen miljard in 2000. Het laatste kwartaal was er een verlies van 945 miljoen dollar op een omzet van 1,2 miljard.
EMC heeft een reeks bezuinigingsmaatregelen genomen, waaronder het schrappen van zo'n vierduizend banen. Het hoopt van zijn nieuwe partner Dell te leren hoe het efficiënter kan produceren. Ruettgers: "Dell is goed in 'hoog volume/lage kosten'-productie. Wij hebben een ander model, maar kunnen toch zeker leren van Dell. Als we alleen maar de lijst van toeleveranciers naast elkaar leggen, kunnen we al flink besparen."
Anders dan Ruettgers claimt menen de meeste analisten dat de concurrentie in het topsegment van de opslagmarkt toeneemt. De belangrijkste concurrenten zijn HDS en IBM. HDS-hardware vormt inmiddels de basis van zware schijvenkabinetten van zowel HP als Sun. Om marktaandeel te behouden moet EMC zijn prijzen verlagen. Ruettgers sombert: "In deze slechte economische situatie zijn de kosten de belangrijkste afweging voor elke aankoop. Bedrijven willen nu voor alles hun kosten minimaliseren."

Nieuwe vriend

EMC is veel vrienden kwijtgeraakt in de computerindustrie, maar heeft in Dell een nieuwe partner gevonden. Via een veelomvattend samenwerkingscontract krijgt het concern via de Dell-route een distributiekanaal naar de midrange-markt. Ruettgers: "Dell heeft voor ons een enorme potentie. We verwachten dat het binnen enkele jaren een miljard dollar omzet per jaar voor ons genereert. Dat is meer dan HP ooit gedaan heeft."
EMC stopt sinds enkele jaren het merendeel van zijn onderzoeks- en ontwikkelingsbudget van negenhonderd miljoen dollar per jaar in software. De in augustus aangekondigde ambitieuze strategie voor 'geautomatiseerde informatieopslag', autois, krijgt dezer weken vlees op de botten met de eerste producten. De onderneming creëert daarmee een platform dat gecentraliseerd opslagbeheer in een heterogene omgeving - zowel servers en besturingssystemen als opslagsystemen - mogelijk moet maken.
Doel van autois, zei technologiedirecteur John Rothnie bij de presentatie in Londen, is de complexiteit van informatieopslag verminderen, de beheerkosten verlagen, en arbeidsintensieve en inefficiënte processen automatiseren.
Ruettgers verwacht dat EMC over enkele jaren nog maar de helft van zijn omzet uit hardwareverkoop haalt. Uit softwarelicenties moet dan 30 procent komen, en uit dienstverlening 20 procent. "Een groot deel van de nieuwe functionaliteit wordt gerealiseerd via software." Het laatste jaar was het wat stil op het gebied van software-ontwikkeling, maar volgend jaar kunnen we volgens Rothnie in het kader van de autois-strategie een stortvloed van aankondigingen tegemoet zien. Wat Tivoli of Unicenter is voor systeembeheer, moet EMC Control Center/Open edition (ECC) worden voor opslagbeheer. Maakt Ruettgers dat allemaal nog mee? "Ik heb geen plannen. De vorige bestuursvoorzitter bleef acht jaar; ik verwacht niet zó lang te blijven. Veel hangt ook af van de economie. Het is eenvoudiger om te blijven als het goed gaat."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.