Palmsource detailleert OS 6

Versie 5 op Strongarm-platform nu beschikbaar

Palmsource, de platformdivisie van handcomputerfabrikant Palm, onthult meer details over het toekomstige Palm OS 6. Het bedrijf heeft onlangs versie 5 van dat besturingssysteem uitgebracht op de nieuwe Tungsten-handcomputers.

Palmsource ontwikkelt het Palm-besturingssysteem en levert dat onder licentie aan andere handcomputerfabrikanten, zoals Sony en IBM. Palm deed dit eerder ook al, maar heeft deze activiteit sinds 2001 ondergebracht in een aparte divisie. Doel was meer focus op licentieverlening te leggen én de schijn van conflicterende belangen te voorkomen.
Palm bevestigde in mei 2000 al de berichten dat het met OS 5 de lang geplande overstap naar 32-bit Strongarm-processoren zou maken. Voorheen draaiden de palmcomputers op de 16-bit 680x0-processoren van Motorola. Deze Dragonball-chips liepen de laatste tijd in rekenkracht en functionaliteit achter op het Strongarm-platform van de Britse chipontwerper Arm, dat veel gebruikt wordt voor ingebedde systemen zoals handcomputers.

Nalatenschap Be

OS 6 moet volgend jaar verschijnen en luidt dan de komst in van meer nieuwe mogelijkheden voor multimedia. Daartoe heeft Palm in augustus vorig jaar de kern van de geflopte besturingssysteemproducent Be overgenomen.
Palmsource-topman Michael Mace zegt nu dat de geavanceerde technologie van dat bedrijf de basis vormt voor Palm OS 6. Hierbij kiest het bedrijf niet voor het ingebedde besturingssysteem BeIA voor opzetkastjes dat Be als laatste nieuwe marktrichting (na Apple-desktops en pc's) had ingeslagen. In plaats daarvan werken de voormalige Be-ontwikkelaars met hun Palmsource-collega's aan een geheel nieuw platform waarbij bepaalde componenten, ideeën en algoritmes herbruikt worden.
Palm OS 6 is modulair opgebouwd, waardoor licentiehouders het besturingssysteem naar believen kunnen aanpassen voor hun handcomputermodellen. Dit omvat ook het bekende Graffiti-schrijf/tekengebied waarmee Palm-gebruikers data invoeren. Palm zegt applicatie-ontwikkelaars af te schermen van deze uitwisselingsmogelijkheden; zij hoeven dus geen rekening te houden met alle mogelijke modules.
Daarnaast belooft het bedrijf nog lange tijd ondersteuning voor de api's (application program interfaces) van versies 4 en 5. Deze emulatielaag is vergelijkbaar met de Classic-omgeving van Freebsd-variant Mac OS X waarin de api's van OS 9 draaien. Ook kondigt Palmsource aan met OS 6 het .Net-raamwerk en bijbehorende applicaties van concurrent Microsoft te ondersteunen. .Net omvat software als dienst voor meerdere platformen. Waarschijnlijk zal Palmsource hiervoor samenwerken met partners.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.