Zestig jaar IBM-Research

IBM viert het zestigjarige bestaan van zijn onderzoeksafdeling. De acht laboratoria en ruim drieduizend onderzoekers die vallen onder IBM Research ontvingen de afgelopen twaalf jaar bijna dertigduizend patenten.

IBM Research heeft in zijn zestigjarige bestaan veel fundamentele vindingen gedaan en doorbraken gerealiseerd, waaronder magnetische opslag, de programmeertaal Fortran, de relationele database, de coderingstechnologie DES, de processorarchitectuur RISC, het gebruik van koper, (strained) germanium (sGe) en andere bijzondere materialen in chips, transistoren met twee 'gates', de modulaire computer Meta Pad en holografische opslag.
Veel van deze dingen zijn niet door alleen IBM-onderzoekers bereikt, maar in samenwerking met andere wetenschappers en bedrijven. Daarnaast is er de recente prestatie van de nieuwe supercomputerarchitectuur in de Blue Gene-machine. Die supercomputer heeft eind vorige week zijn eigen wereldrecord verbroken door een twee keer zo hoog prestatieniveau van 280,6 teraflops neer te zetten.
Het eerste IBM-lab is in 1945 opgezet. Inmiddels zijn uit de IBM Research-stal vijf Nobelprijswinnaars en veertigduizend patenten voortgekomen. Het merendeel van de patenten is de afgelopen twaalf jaar ontvangen: bijna dertigduizend stuks. Het bedrijf is dan ook een van de grootste patenthouders in de ict-industrie.
 

http://www.research.ibm.com


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.