Benelux loopt achter met grids

De Benelux is op het gebied van grid-computing afgegleden naar de zevende plaats en daarme zijn Europese middenpositie kwijtgeraakt.

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn ons het afgelopen half jaar voorbijgestreefd. Dat blijkt uit de het derde Grid Index onderzoek dat onderzoeksbureau Quocirca heeft uitgevoerd voor Oracle. Dat indexcijfer is voor de Benelux weliswaar gestegen van 4,3 naar 4,9 op een schaal tot tien, maar de gemiddelde score over de hele wereld ligt hoger: 5,2 (zie grafiek).
De Benelux blijft met name achter waar het kennis van en interesse in grid-computing betreft. De drie landen komen tot een score van 5,5; het wereldgemiddelde ligt op 6. Dat zal op termijn tot gevolg hebben dat de adoptie van grid-technologie in de Benelux zal teruglopen, zo vrezen de onderzoekers. Ook in de onderliggende it-infrastructuur scoort de Benelux lager dan het gemiddelde.

Langzame groei

De cijfers van de Benelux laten een weliswaar groei zien in kennis en gebruik van grid-technologie, maar de rest van Europa en de wereld als geheel groeien sneller. De grootste vorderingen zijn de laatste zes maanden gemaakt door de Verenigde Staten: de grid-index steeg daar van 4,6 naar 6,1. De VS is daarmee gedeeld koploper met Scandinavië. Amerikaanse bedrijven gaan volgens het onderzoek sneller over tot ingebruikname van grids (index 3,9) dan Europa (3,2) of Azië (2,0).
Quocirca heeft ook onderzoek gedaan naar een tweetal gerelateerde technologieën: soa en blade servers. 38 Procent van de onderzochte grote ondernemingen (meer dan 1.000 werknemers) in de Benelux gebruikt blade servers, precies evenveel als het wereldgemiddelde. Maar slechts drie procent overweegt dat binnenkort te doen, ruim vijf procent onder het wereldgemiddelde. Opmerkelijk genoeg doet de Benelux het met soa's beter dan gemiddeld: ruin 23 procent gebruikt die thans al, iets boven het wereldgemiddelde van 22 procent.

Onverschillig

Het onderzoek wijst verder uit dat het hogere management van ondernemingen in de Benelux veel onverschilliger staat tegenover de it-afdeling en de it-strategie dan in de rest van de wereld. De betrokkenheid bij de it-strategie ligt zo'n tien procent lager. Slechts een derde van de onderzochte bedrijven in de Benelux meldt dat de omzet groeit; het wereldgemiddelde is 56 procent. Meer dan 65 procent van de ondervraagde managers in de Benelux signaleerde een ontbreken van omzetgroei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.