Winkelen voor opslag

Computerproducenten herzien relaties met elkaar en EMC

De opslagmarkt blijft gekenmerkt door verschuivingen in de relaties tussen opslagleveranciers en computerproducenten. IBM laat een opslagsysteem van partner Compaq vallen ten gunste van een eigen middelzwaar apparaat. Dell heeft vorige week zijn afgelopen jaar verbroken relatie met opslagleverancier EMC hersteld.

Pc-producent Dell is voortaan wederverkoper van de opslagapparatuur van de teruggekeerde partner. Het betreft de middelzware Clariion-hardware van het in 1999 overgenomen Data General. Dell gaat weer met EMC in zee omdat diens eigen middelzware Powervault-opslagmachines niet het verwachte succes hebben.
IBM onthulde deze week een nieuw middelzwaar opslagsysteem (Fast T700). Dit apparaat betekent een terugtocht van de samenwerking met Compaq op opslaggebied. De twee computerfabrikanten verbeteren de samenwerking van hun servers en opslagsystemen, onder meer voor nas (network attached storage) en san (storage area network).

Uitspelen

Daarnaast leveren de twee ook elkaars opslaghardware. IBM wilde met zijn eigen zware Shark-systemen de bovenkant van de markt bedienen. Nieuwe bestellingen voor de Ma8000 van Compaq worden vanaf deze week echter niet meer aangenomen door IBM. "Klanten waren ons tegen elkaar aan het uitspelen met offertes", aldus woordvoerster Sandra Dressel. Bovendien zouden IBM-wederverkopers apparatuur van die fabrikant prefereren.
IBM's opslagstrategie was nog verder versplinterd door het feit dat de divisie voor Intel-servers de relatief lichte Fast T500, voorloper van de middelzware T700, onder zich had. De overeenkomst met Compaq moest de onderkant van het bereik van IBM's opslagdivisie aanvullen. De Fast-opslagsystemen vallen nu onder die bedrijfstak.

Niet stilzitten

Ook de rest van de concurrentie zit niet stil. Opslagspecialist Network Appliance werkt aan een schijfapparaat voor gecentraliseerde backup als alternatief voor tape-apparaten. Dit is ontstaan uit een project voor Cisco en moet over zes maanden gereed zijn, aldus vice-president Mark Santora.
De Japanse computerleverancier Fujitsu breidt zijn Europese en Amerikaanse activiteiten uit middels dochterondernemingen als het nieuw gevormde Softek en het overgenomen ICL en Amdahl. Die laatstgenoemde oud-mainframefabrikant heeft nu de GR Storage-apparatuur, die reeds begin vorig jaar op de Aziatische markt is gebracht, opgenomen in zijn portfolio diensten en oplossingen.
 
 
Overnamegeruchten
Sinds begin oktober doen geruchten de ronde dat IBM in onderhandeling zou zijn met EMC om die producent van zware opslagsystemen over te nemen. Beide bedrijven ontkennen dit met klem. IBM zegt zelfs bij monde van Emea-opslaghoofd (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Dietmar Wendt dat EMC geen concurrent meer is. "Vanuit marktopzicht bezien heeft EMC het grootste marktaandeel, maar ik maak me daar geen zorgen over. HDS (Hitachi Data Systems - red.) is het bedrijf dat we in de gaten houden. IBM en HDS geven EMC nu harde klappen en HDS is tegenwoordig dus de grote concurrent."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.