EMC doet open

Opslagleverancier komt met beheersoftware voor concurrentie

EMC doet verwoede pogingen zijn bereik in de woelige markt voor opslagsystemen te verbreden. Hiertoe ging het bedrijf vorige week een nieuwe relatie aan met pc-leverancier Dell voor de gezamenlijke wederverkoop van EMC's opslagapparatuur. Daarnaast komt de opslagproducent met beheersoftware voor hardware van concurrenten als Hitachi Data Systems (HDS).

EMC kondigde deze strategie, Automated Information Storage (Auto IS) geheten, reeds in augustus aan. Topman Joe Tucci heeft afgelopen maandag echte producten onthuld, maar erkent dat nog veel werk verricht moet worden voordat de strategie helemaal is uitgewerkt.
De voornaamste obstakels vloeien voort uit het feit dat de diverse opslagleveranciers tot op heden voornamelijk gericht waren op concurreren met hun bedrijfseigen, gesloten technologie.
De nu onthulde opslag-middleware, Widesky genaamd, breidt het bereik van EMC's beheersoftware uit naar opslagproducten van IBM, HDS, Hewlett-Packard, Sun Microsystems en Compaq. Widesky dient als een platform - of applicatieraamwerk - waar EMC en andere leveranciers op voortbouwen. Het bedrijf heeft nog geen partners hiervoor onthuld.
In eerste instantie kan de nieuwe middleware informatie putten uit HDS-systemen. Commando's geven behoort nog niet tot de mogelijkheden. "Er is een verschil tussen passieve en actieve verbindingen. Wat we nu hebben is 97 procent passief", aldus vice-president Chuck Hollis van EMC.
De topman verwacht dat Auto IS midden volgend jaar gereed zal zijn. EMC's Replication Manager-software moet zijn taken dan kunnen vervullen op niet alleen de eigen apparatuur, maar ook die van bijvoorbeeld Compaq. Hollis wil geen streefdatum geven voor de verkrijgbaarheid van deze functionaliteit voor HDS-hardware.

Afstand nemen

EMC neemt met deze softwarestap enigszins afstand van pure hardware-verkoop. Die activiteit staat de laatste maanden in toenemende mate onder druk, van zowel de inzakkende markt als de opkomende concurrentie. De combinatie van de it-dip en de algehele economische malaise heeft EMC al forse verliezen opgeleverd.
Het oprukken van de concurrentie, merendeels vanuit de onderkant van de markt, verhoogt de pressie. Dit heeft de opslagleverancier al genoopt tot prijsdalingen (om marktaandeel te behouden), forse ontslagrondes en andere bezuinigingsmaatregelen.
Ondertussen slaat met name HDS links en rechts nieuwe oem-klanten aan de haak. HDS-hardware vormt de basis van de opslagapparatuur van HP en Sun. Tot juli 1999 leverde HP EMC-apparatuur, maar die relatie is stukgelopen. Sun fabriceerde tot augustus dit jaar eigen opslagsystemen.
Analist Nick Allen van onderzoeksbureau Gartner stelt dat deze ontwikkelingen EMC dwingen tot meer aandacht voor software. "Het is duidelijk dat het in het huidige marktmilieu onmogelijk is om een hoge meerwaarde te blijven rekenen voor hardware. EMC heeft zijn omzetverhouding al verschoven ten gunste van software. De aankondiging van Auto IS kan verdere winsterosie afremmen."

Vice versa

De softwarestrategie omvat ook het openen van de eigen opslaghardware voor producten van derden. Dat was tot op heden alleen toegestaan aan it-leveranciers die hiervoor licentierechten aanschaften. "EMC slaat een nieuwe richting in: ze gaan zowel opslagsystemen van anderen beheren als meer open zijn met hun eigen producten", aldus Allen.
Overigens is de opslaggigant niet de enige die streeft naar openheid. IBM werkt onder de noemer Storage Tank aan een soortgelijk initiatief. HP doet dit onder de vlag Federated Storage Area Management. Beide computerleveranciers benadrukken dat zij hierbij ook concurrerende producten betrekken.
Verder brengt EMC's grotere nadruk op software het in het vaarwater van andere opslagleveranciers, zoals softwareproducent Veritas. De verhoudingen in de opslagmarkt blijven dus onderhevig aan woelingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.