Compaq beter in balans

Toch gematigde verwachtingen voor komend kwartaal

Computerfabrikant Compaq heeft zijn activiteiten op alle fronten verbeterd om zo te komen tot de gunstige financiële resultaten voor het afgelopen, derde kwartaal. Het bedrijf lijkt nu hersteld van de slechte prestaties van de PC-divisie en het opslokken van Digital (DEC). President Michael Capellas matigt echter het optimisme voor het vierde kwartaal.

De topman, sinds juli 1999 roerganger van Compaq, beloofde al geruime tijd de groei van zijn bedrijf weer boven de 10 procent te krijgen. Het doel daarvoor was het vierde kwartaal. Aanvankelijk twijfelden analisten aan het vermogen van zowel bedrijf als leider om die belofte waar te maken. Gaandeweg werd duidelijk dat Compaq de stijgende lijn wel weer te pakken had.

De wereldwijde pc-markt steeg in het derde kwartaal van 2000 met 18,3 procent vergeleken met het derde kwartaal van 1999. Dit blijkt uit onderzoek van International Data Corporation. Deze stijging is in tegenspraak met een verwachte afvlakking van de groei. Compaq blijft stevig aan de leiding met een marktaandeel van 13,1 procent. Het marktaandeel van de nummer twee, Dell, bleef ongewijzigd. Hewlett-Packard zag zijn aandeel stijgen van 6,6 naar 7,8 procent.

Critici plaatsten toen hun kanttekeningen bij de diverse activiteiten van het bedrijf. Financieel herstel werd mogelijk geacht, maar zou niet evenredig over alle divisies zijn verdeeld. Compaq sneed al enige tijd in zijn PC-activiteiten, die vorig jaar nog een financiële tegenvaller vormden wegens overtollige voorraden in de distributiekanalen. De scepsis concentreerde zich dan ook op de andere activiteiten - waaronder de verkoop van zware servers en het verlenen van diensten - die de groei konden afremmen.

Achterblijver

Nu blijkt dat nagenoeg alle activiteiten bijdragen aan de groei. Alleen de divisie voor dienstverlening bleef achter; omzet en winst daalden respectievelijk 2 en 16 procent. Compaq wil zichzelf omvormen tot dienstverlener, maar dat streven moet nog op stoom geraken. "Wij zien Compaq wel bewegen in die richting, maar het begint nu net zijn strategie uiteen te zetten", oordeelt analist Kevin Knox van onderzoeksbureau Gartner.
Compaq blijft dus vooralsnog een hardwareleverancier, zo blijkt ook uit de behaalde groei. De voorheen kwakkelende PC-groep wist de omzet met 28 procent op te krikken naar 3,5 miljard dollar, terwijl de winst uit de min schoot naar 133 miljoen dollar in de plus.
Vorig kwartaal was het herstel van die tak al ingezet, onder meer door de versnelde overgang naar meer directe verkoop. Daarmee omzeilt Compaq marge-erosie door wederverkopers die alleen producten doorschuiven naar de klant.
De divisie voor bedrijfssystemen - waaronder PC-servers, opslagapparatuur en zware Unix-servers - boekte een omzet van 3,8 miljard dollar, 19 procent meer dan het derde kwartaal vorig jaar. Die omzet bedraagt 34 procent van het totale bedrijfsresultaat. Deze stijging dankt Compaq met name aan de toename van Internet-toepassingen die zware servers vereisen.
De omzet uit Windows-servers groeide met 41 procent (naar 1,6 miljard dollar) aanmerkelijk sneller dan de omzet uit de bedrijfseigen Tru64-servers met 5 procent (naar 813 miljoen dollar). Dit ondanks Compaqs gunstige verwachtingen voor de langverwachte Wildfire-systemen met nieuwe Alpha-processors. Die reeks GS-servers is begin mei gelanceerd en moet volgens de leverancier dit jaar nog een omzet van 1 miljard dollar opleveren.

Relatief

Het nu lopende vierde kwartaal levert naar verwachting relatief minder gunstige resultaten op. Compaq wijt dit aan de doorgaande waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar, de munteenheid waarin het Amerikaanse bedrijf zijn resultaten uitdrukt. De activiteiten in Europa dragen ongeveer eenderde bij aan de totale omzet van Compaq.
President Capellas verwacht een omzetgroei van 18 procent voor het vierde kwartaal. De positieve cijfers van het derde kwartaal zijn overigens ook al gedrukt door de dalende euro. De winst steeg met 8 procent, maar dat zou met een sterke euro 21 procent zijn geweest, aldus de computerleverancier.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.