Halfgeleiderindustrie weer fors in de plus

Groei van 15 procent verwacht

De wereld-halfgeleiderindustrie verwacht dit jaar een groei van 15 procent tot 144 miljard dollar. Dit betekent een forse verbeteringen vergeleken met vorig jaar, toen de omzet met 8 procent daalde. Zo blijkt uit cijfers van de 'Semiconductor Industry Association'.

Volgend jaar wordt nog beter met een geraamde groei van 21 procent tot 174 miljard dollar, terwijl de toenames in 2001 en 2002 respectievelijk 21 en 20 procent zullen bedragen. Het optimisme is dus weer volledig terug in deze sector die gekenmerkt wordt door grote schommelingen.
De vraag naar halfgeleiders is echter minder afhankelijk geworden van de PC-industrie. Ook de fabrikanten van mobiele communicatie- apparatuur zoals gsm-telefoons hebben een steeds grotere behoefte aan chips. De industrievereniging heeft daarom zijn ramingen naar boven moeten bijstellen. De vraag naar PC's en telefoons overtreft namelijk de verwachtingen.

Geheugenchips

Voor 2002 wordt er geen terugslag voorzien. Vooral de behoefte aan geheugenchips is groot. Al voordat Taiwan door een aardbeving werd getroffen, gingen de prijzen omhoog.
John Holland, vice president European sales Kingston Technology, verklaart dit uit de onverwachts grote vraag naar PC's. Dit jaar zullen 24 procent meer PC's worden verkocht tegen 17 procent meer in 1998. Een andere reden is dat veel chipfabrieken overschakelen van de productie van 64Mbit dram naar 128Mbit dram. Tegelijkertijd doet zich een verschuiving plaats van 100MHz sdram naar 133MHz sdram.
Ook de hoeveelheid geheugen per PC nam toe van 32MB tot 64MB. Aan de bovenkant van de PC-markt is de norm nu al 128MB tegen eerder 96 MB, aldus de verkoopmanager van Kingston. De prijzen voor sdram 100 chips verviervoudigden van juni tot september. De edo-chips werden in die periode 60 procent duurder, de fpm-chips 40 procent. Kingston Technology is marktleider bij het 'upgraden' van computergeheugens.
 
Micron bevoorraadt ook Gateway
Gateway heeft een contract met Micron Technology getekend voor de levering van geheugenchips voor de komende vijf jaar. Hiermee volgt de directe-PC-fabrikant het spoor van Compaq, dat vorige week eenzelfde overeenkomst sloot met Micron.
Het contract van Compaq heeft een geschatte waarde van 20 miljard dollar, afhankelijk van toekomstige fluctuaties in de markt voor geheugenchips. Microns bevoorrading aan Gateway zou van een vergelijkbare omvang en dus ook waarde zijn. Beide PC-fabrikanten hebben de banden met Micron aangehaald om op te boksen tegen het wereldwijde tekort aan geheugenchips. Die krapte in de markt is te wijten aan zowel de recente aardbeving in Taiwan als aan de bekende 'varkenscyclus' van de chipindustrie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.