Intel 'koopt' IC-fabrieken van Digital Equipment

Digital Equipment en Intel hebben hun dispuut over inbreuk op wederzijdse patenten bijgelegd. Laatstgenoemde koopt voor zo'n 700 miljoen dollar de semiconductorfabrieken van Dec. Daarnaast zullen beide de komende tien jaar elkaars microprocessoren implementeren in nieuwe producten. Ook gaan zij gezamenlijk systemen ontwikkelen op basis van Merced, Intel's 64-bit microprocessor.

De overeenkomst behelst ondermeer de verkoop van de Dec halfgeleiderfabriek in Hudson (MA) en de ontwikkellaboratoria in Austin en Jerusalem (TE). Digital blijft wel de Alpha-processor verder ontwikkelen, maar deze zullen in de Intel-fabrieken worden geproduceerd. Dit betekent dat ook een aantal werknemers van werkgever verandert. Hoeveel mensen hierbij betrokken zijn is nog de vraag.
President en cio Craig Bennet (Intel) en ceo Robbert Palmer (Digital) zijn tevreden over het bereikte resultaat. In een gezamenlijk persbericht benadrukken zij dat de overeenkomst in het belang is van beide ondernemingen, waarbij de Dec-topman eraan toevoegt dat hierdoor de toekomst van op de Alpha-processor gebaseerde produkten verzekerd is.

Aanklachten

Dec diende in mei dit jaar een aanklacht in tegen Intel vanwege schending van tien Dec-patenten bij het ontwikkelen van de Pentium, de Pentium MMX en de Pentium II. Later die maand volgde een tegenaanklacht van Intel, dat eiste dat Digital vertrouwelijke documenten over bestaande en toekomstige Intel-processoren terug zou geven. Dec gaf in juli documenten terug over de Merced, Intel's 64-bits chip die in 1999 op de markt moet verschijnen.
Intel stelde eind vorige week nog dat de rechtszaak was uitgesteld omdat de agenda van de rechtbank vol zou zitten. Een nieuwe datum werd echter niet bekend gemaakt. Analisten waren er toen echter al van overtuigd dat het geschil tussen beide kemphanen zonder tussenkomst van de rechter zou worden geslecht. Het ziet er nu dus naar uit dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. De overeenkomst moet echter nog wel worden goedgekeurd door officiële instanties. In afwachting daarvan houden zowel Digital als Intel de geplande rechtszaken aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-31T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.