IBM assembleert computers via distributeurs

'Fusie PC-divisies betreft alleen ontwikkeling'

IBM verschuift de assemblage van PC's naar de verkoopkanalen. De wederverkopers gaan zelf de personal computers 'bouwen' op basis van bestellingen. De recente samenvoeging van de afdelingen voor zakelijke en consumenten-PC's heeft betrekking op het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Dit verklaarde Doug LeGrand, de nieuwe Europese directeur van IBM's PC Company.

IBM wil dat het fabriceren en configureren van de computers in belangrijke mate wordt gedaan door gecertificeerde partners van het bedrijf. Volgens LeGrand zal dit niet leiden tot grootschalige ontslagen binnen zijn divisie. "We houden dan simpelweg meer mensen over voor andere activiteiten", verzekert de Amerikaan. IBM's assemblagefaciliteit in het Schotse Greenock zou dus geen gevaar lopen.

Minimale voorraden

"Het grote voordeel van deze 'assemblage-via-het-kanaal' is de kostenbesparing voor onze distributeurs. Zij blijven niet meer zitten met overtollige voorraden. Uiteindelijk worden deze besparingen doorberekend naar de eindgebruiker", meent LeGrand. Hij ziet een bedrijfsmodel waarin de PC-verkopers alleen relatief waardevaste componenten in hun pakhuizen hebben. "Onderdelen waarvan de prijzen devalueren, zoals processoren en geheugenchips, worden op bestelling binnen twee weken geleverd."
Daarnaast lanceert IBM ook een nieuw, versimpeld hardware-ontwerp in de PC 300-serie. Hierdoor kan de wederverkoper de diverse elementen waaruit een PC bestaat, snel en eenvoudig op hun plaats klikken. LeGrand wil zo de snelst mogelijke levering op bestelling garanderen voor zijn wederverkopers.

Wapen tegen concurrentie

Het uiteindelijke doel van deze 'assemblage-via-het-kanaal' is IBM's PC-afdeling meer ademruimte te geven tegenover de sterke concurrentie van ondermeer Compaq, Hewlett-Packard en, uitvinder van deze manier van werken, Dell. Compaq lijkt het nu ook toe te gaan passen. LeGrand is echter positief gestemd over de nieuwe strategie van de PC Company. "Wij geven duidelijk aan waar we naar toe willen. Onze verkoopkanalen hoeven zich geen zorgen te maken; wij blijven hen trouw. In tegenstelling tot sommige andere PC-fabrikanten", sneert de topman.
LeGrand meent zelfs dat IBM nu een wapen in handen heeft tegen de lage prijzen die zijn PC-concurrenten rekenen. "De kosten van IBM-PC's dalen drastisch door deze nieuwe strategie." Aan voorspellingen waagt hij zich echter niet. Net zoals de nieuwe PC-directeur geen uitspraken doet over het percentage van IBM's PC-productie dat uiteindelijk op deze manier zal verlopen. "Natuurlijk hebben we wel schattingen gemaakt, maar die onthul ik nog niet. Het hele project is daarvoor in een te vroeg stadium."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.