Origin ontkomt niet aan saneringsactie Philips

EINDHOVEN - Sterk tegenvallende resultaten geven Philips aanleiding opnieuw diep het mes te zetten in zwak presterende onderdelen. Tot de bedrijven die in aanmerking komen voor een sanering behoort ook IT-dienstverlener Origin, ontstaan uit een fusie van BSO/Origin met Philips Communications & Processing Services. Het geesteskind van Eckard Wintzen, dat begin dit jaar met Philips-dochter C&P werd samengevoegd, presteert beneden de maat. Ook Philips Media zit in hetzelfde schuitje. Onlangs werden al saneringen in de Amerikaanse organisatie van Philips Media aangekondigd.

De nieuwe Philips-topman Cor Boonstra maakte de nieuwe saneringsronde afgelopen donderdag bekend tijdens een toelichting op de teleurstellende kwartaalcijfers. Reorganisaties en bedrijfssluitingen moeten Philips de resultaten brengen waar de concerntop nu al zo lang over droomt.
Deze herstructureringen kosten Philips voorlopig alleen maar geld. Nog in het lopende (vierde) kwartaal wordt een buitengewone voorziening van 1 miljard gulden genomen. In het derde kwartaal steeg de omzet van Philips fractioneel tot 16 miljard gulden. De nettowinst kwam uit op een schamele 123 miljoen gulden. Dat is minder dan een kwart van het resultaat over hetzelfde kwartaal van 1995.
Boonstra zei dat een verkeerde raming van de markt ten grondslag ligt aan de zeer matige resultaten. De Philips-top is vorig jaar onder leiding van de onlangs vertrokken Jan Timmer duidelijk te optimistisch geweest. Dit leidde tot royale investeringen. Achteraf had Philips het beter voorzichtig aan kunnen doen. Boonstra wil ook afrekenen met de chefjes-cultuur binnen Philips. Enkele lagen in de bestuurshiërarchie zullen verdwijnen. Corr.

Met Hosiden in lcd-ontwikkeling

Philips gaat samenwerken met de Japanse onderneming Hosiden op gebied van lcd-schermen. De concurrentie en overcapaciteit hebben de 'divisie voor componenten en halfgeleiders' van Philips doen besluiten naar een partner om te zien.
Overeengekomen is een joint venture op te richten op fifty-fifty basis. De markt voor actieve matrix lcd-schermen, die ondermeer in laptop-computers worden gebruikt, staat voor een snelle expansie. De nieuwe onderneming 'Hosiden and Philips Display' wil tot de top-vijf producenten gaan behoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.